Ga naar de inhoud
Entertainment

Dochter Hans Kazàn heeft zeldzame ziekte: 'We zijn doodsbang'

Hans Kazàn Beeld © ANP

Het zijn zware tijden voor Hans Kazàn (67) en zijn dochter Lara (26). Drie weken geleden werd bij haar een extreem zeldzame ziekte ontdekt die haar hele leven overhoop heeft gegooid. In weekblad 'Privé' vertellen vader en dochter aangeslagen over de continue angst waarin ze leven.

"Ik zit volledig in een isolement omdat het te gevaarlijk is om alleen te zijn"

Lara lijdt aan Hypokalemic Periodic Paralysis, een ziekte waardoor ze zo'n vier keer per dag plotseling onwel raakt en niets meer kan zien of doen. De dochter van Hans Kazàn kan dan ook niet meer alleen zijn, omdat ze nooit weet wanneer een aanval zich aandient. "Drie tot vier keer per dag val ik helemaal weg, kan ik mijn armen en benen niet meer gebruiken. Daarnaast heb ik tijdens die aanval geen gezichtsvermogen, ik ben dan blind", vertelt Lara openhartig. 

Hans
Lees ook:
Hans Kazàn gaat goochelen bij MAX Ouderenjournaal

Het valt Lara extra zwaar omdat ze nog twee kleine kindjes heeft. De ziekte heeft dan ook haar hele leven op z’n kop gezet. Zo kan ze niet meer autorijden, de kinderen naar de opvang brengen, boodschappen doen of surfen - haar grote passie. Lara: "Ik zit volledig in een isolement omdat het te gevaarlijk is om alleen te zijn. Ik ben heel blij dat mijn ouders er veel zijn. Zij vangen de kinderen op en zijn er voor mij. Maar ook zij zijn natuurlijk ontzettend aangeslagen door wat ons ineens heeft overvallen."

Hans
Lees ook:
Hans Kazàn noemt mislukte Houdini-truc beetje dom

De ziekte kwam drie weken geleden plotseling opzetten na een middagje tennissen. "Plotseling viel ik van mijn stoel. Ik kon niets meer zien en mijn benen en armen kon ik niet meer bewegen. Het enige wat ik hoorde waren de stemmen van mensen die om me heen kwamen te staan", vertelt de dochter van de illusionist. "Vaak wordt er gezegd bij zo’n aanval dat iemand stress heeft of oververmoeid geraakt is en daardoor paniekaanvallen krijgt. Nou, ik ben kerngezond, heb nóóit stress en kan normaliter de hele wereld aan. Daarom waarschuw ik mensen die de dezelfde verschijnselen hebben om zich goed te laten nakijken."