Entertainment

Vriend overleden Lara van Ruijven: 'Ik wil mezelf niet verliezen'

24 augustus 2020 14:57 Aangepast: 24 augustus 2020 15:29
Lara van Ruijven Beeld © ANP

Ivar Fama, de vriend van de in juli overleden shorttrackster Lara van Ruijven, doet in 'De Telegraaf' zijn verhaal over de liefde van zijn leven die hij op brute wijze verloor. "Er zijn ook wel goede dagen, maar soms word ik wakker met donkere wolken in mijn hoofd."

"Met de vraag blijven stellen hoe het kon, komt Lara niet terug"

Lara overleed op 10 juli op 27-jarige leeftijd. Bij de wereldkampioene werd eind juni een stoornis aan het immuunsysteem geconstateerd. Ze belandde op de intensive care van het ziekenhuis in Perpignan (Frankrijk), nadat ze ernstig ziek was geworden tijdens een trainingskamp van de nationale selectie in de Pyreneeën.

Ivar laat in het gesprek weten dat haar dood nog altijd onwerkelijk voelt. "Er leek niet veel aan de hand. Zondagochtend ben ik met haar vader Gerard toch die kant opgegaan, ik heb haar zelfs nog via Facetime gesproken en ook toen leek het er nog niet op dat het heel ernstig was (...) Maar om half vijf ’s nachts werd ik gebeld dat het heel slecht ging. Sindsdien is ze niet meer wakker geworden", blikt hij terug op de intense periode rondom haar ziektebed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Shorttrackster Lara van Ruijven (27) overleden

De laatste keer dat hij zijn vriendin écht vast heeft kunnen houden was op Schiphol. Ivar vertelt zijn vriendin altijd weg te brengen voordat ze op reis ging. Ivar: "Dat bleek de laatste keer te zijn, want dit zag helemaal niemand aankomen. Hoe dit kon gebeuren? Ik heb het medisch dossier gelezen en het was brute pech. Een auto-immuunreactie met een noodlottige afloop, die heel zelden voorkomt. Met de vraag blijven stellen hoe het kon, komt Lara niet terug. Was het maar zo." De gedachte aan Lara houdt hem, hoe gek het misschien ook klinkt, op de been. "Zij was altijd zo positief en geeft me in mijn gedachten een schop onder mijn reet. Zij is altijd de sterkere van ons tweeën geweest (...) Hoe kan ik het opgeven, terwijl Lara aan het vechten is voor haar leven?" 

De twee hadden plannen om te trouwen en een gezinnetje te stichten in de toekomst. Lara was volgens haar lief niet alleen sportvrouw, maar dacht ook na over de loop van haar carrière en studeerde rechten. "Ze werd vaak omschreven als te bescheiden; dat was ze ook, maar ik kende ook een andere Lara. Een intelligente sterke vrouw die zich niet het kaas van haar brood liet eten", vertelt Ivar nog altijd even verliefd. "Ze was lief en bescheiden, maar stiekem verschrikkelijk sterk.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Internationale shorttrackwereld herdenkt overleden Lara

Bijzonder is dat Lara en Ivar afgelopen januari nog een serieus gesprek hadden over de dood. "Dat was naar aanleiding van een botafwijking die bij mij werd geconstateerd, nadat ik mijn onderarm had gebroken", legt hij uit. "Anderhalve maand hebben we toen in de rats gezeten dat het mogelijk botkanker was. Gelukkig bleek er achteraf weinig aan de hand, maar dat dat gesprek andersom van toepassing zou worden, verwacht je natuurlijk niet."

"Het zal nog wel moeilijk worden, maar ik wil mezelf niet verliezen", besluit Ivar. "Dat zou Lara ook niet willen. Zoals ik van haar zou verwachten dat ze verder zou leven, verwacht ze dat ook van mij. En op de mindere momenten zal ze er altijd zijn om die schop onder mijn reet te geven…"

RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore