Entertainment

Michelle Obama: 'Ik probeerde mijn hoofd boven water te houden'

30 juli 2020 16:29
Michelle en Barack Obama Beeld © Michelle en Barack Obama

Michelle Obama (56) is deze week voor het eerst met haar podcast te horen op 'Spotify' en ze hoefde voor de opnames niet eens de deur uit, want haar man, Amerikaans oud-president Barack Obama (58), mag het spits afbijten. Uit de podcast blijkt al snel dat de Obama’s lekker gewoon gebleven zijn nadat ze de deur van het Witte Huis achter zich dichttrokken.

"Dat is een van de redenen dat ik verliefd op je werd"

De komende tijd zal Michelle vooral mensen aan de tand voelen 'die dichtbij haar staan'. Elke aflevering zal ze één gast verwelkomen in haar podcast. "Het kan heel persoonlijk worden. Mijn moeder, broer, goede vrienden, collega’s komen voorbij en ik wil het vooral hebben over relaties die ons maken wie we zijn. Maar ook over de uitdagingen van ouderschap, de groei die we doormaken en de vrienden die ons door onze moeilijke momenten helpen. Dit zijn onderwerpen waar we altijd mee dealen, ongeacht wat er in de wereld speelt."

Ze begint haar podcast met vertellen wat er gebeurde vanaf het moment dat zij en Barack het Witte Huis verlieten. "Acht jaar lang zat mijn leven vol met drukke schema’s, speeches, grote initiatieven, staatdiners, niet te vergeten het opvoeden van twee dochters en alleen al mijn hoofd boven water proberen te houden. En toen het presidentschap van Barack eindelijk voorbij was, kon ik weer ademhalen", vertelt de voormalig first lady. "Het eerste jaar besteedde ik vooral veel tijd aan het praten met familie en vrienden en ben ik veel gaan nadenken. Ik keek niet alleen terug op mijn tijd in het Witte Huis, maar het ging dieper dan dat. Ik ben na gaan denken over mijn hele leven."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Michelle Obama stort zich op nieuwe carrière als voorleesmoeder

Met een grapje kondigt ze vervolgens haar eerste gast aan: "Voor het geval je deze stem niet herkent: dit is mijn man Barack Obama. Zoals zoveel stellen hebben ook wij veel tijd samen doorgebracht in quarantaine." Barack reageert daar lachend op: "Oh, daar lijk je niet echt blij mee te zijn, op de manier waarop je dat zegt. Ik vond het fantastisch."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Michelle Obama krijgt eigen Netflix-docu

Barack en Michelle vertellen vervolgens uitgebreid over hun verschillende achtergrond. "Ik groeide op in een gezin van vier, en een vader die veel thuis was. Het enige wat miste was een hond. Daarom heb ik er nu twee", lacht Michelle. "Mijn ouders waren arm, maar ze spaarden wel geld en daardoor kwamen we niets tekort. We konden wel naar een buitenwijk, maar mijn vader zei: 'Als ik meer geld in een hypotheek stop, kunnen we niet meer op vakantie en kan ik ook niet meer sparen voor jullie opleiding.' Daarnaast was mijn vader achterdochtig over een buitenwijk, omdat ze allemaal wit waren daar en hij had gehoord dat er een auto bekrast was van iemand die zwart was", vertelt Michelle.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Michelle Obama krijgt Grammy Award voor audioboek

Barack vervolgt: "Mijn moeder was ervan overtuigd dat iedereen liefde verdient. Wij verhuisden regelmatig toen ik klein was. Mijn vrienden werden heel belangrijk voor mij en die zag ik als mijn familie. Ze kwamen allemaal uit gebroken gezinnen en we gingen naar een school waar veel rijke kinderen op zaten. Mijn beste vriend sliep vaak bij mij en mijn grootouders voedde hem dan. Dus wij hadden onze eigen community."

"Dat is een van de reden dat ik verliefd op je werd", roept Michelle meteen. "Oh, ik dacht vanwege mijn looks", grapt Barack. "Ja", reageert ze, "je bent cute, maar je laat je leiden door je principes en dat we allemaal broers en zussen van elkaar zijn. (...) Jij had alles kunnen worden wat je wilde. Je was de beste student op Harvard Law, maar je rende weg van het geld." Waar het voor de jonge Barack dan wel om draaide? "Dat ik met deze studie de dingen kon uitvoeren die ik wilde doen, zoals de politiek ingaan en dingen veranderen."

Ondanks hun verschillende levens werden ze stapelverliefd op elkaar. Michelle zag namelijk in dat het hebben van veel geld niet belangrijk is, maar vooral wat je ermee doet. "Ik ging eerst wel voor het geld en de auto, maar ondanks het mooie uitzicht op 47ste verdieping van een advocatenkantoor, voelde ik me eenzaam en geïsoleerd. Ik behandelde zaken waarmee ik andere mensen niet hielp."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Michelle Obama gaf moederlijk advies aan Meghan Markle

Michelle heeft al van jongs af aan geleerd dat ze tevreden moet zijn met wat ze heeft. "Mijn god, wij waren blut", blikt ze terug. "Maar toen leek het helemaal niet zo erg."

"We zijn steeds meer gefocust op spullen en minder op relaties", zegt Barack. "Als iedereen wat meer let op elkaar, heeft iedereen daar wat aan. Je kunt gewoon niet alles alleen doen." Zijn dochters Natasha en Malia Ann gunt hij datzelfde voor de toekomst. "Als ze leven in een land met respect en een land waar mensen op elkaar letten, dan weten wij dat het goed met ze komt als wij er niet meer zijn." En met de woorden "Love you" sluit hij de podcast af.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Michelle Obama deelt Spotify Workout Playlist

De hele podcast van Michelle en Barack kun je hier luisteren. Het bedrijf Higher Ground produceert de podcast en is in 2018 opgericht door de Obama’s. Michelle en Barack Obama trouwden in 1992 en hebben twee dochters, Malia Ann (22) en Sasha (19).

Ook in haar boek Mijn verhaal is Michelle Obama zeer openhartig en in de video hieronder hoor je meer over de onderwerpen die naar voren komen in haar boek, zoals de ziekte van haar vader en haar eerste zoen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore