Entertainment

Slachtoffers Harvey Weinstein boos over miljoenenschikking

14 juli 2020 07:35 Aangepast: 14 juli 2020 07:37
Beeld © ANP

Zes vrouwen die zeggen te zijn misbruikt door Harvey Weinstein, hebben bij een rechtbank in New York bezwaar gemaakt tegen een miljoenenschikking. Die moet slachtoffers van de gevallen filmproducent het recht geven duizenden dollars aan compensatie te claimen.

De deal is bedoeld om rechtszaken af te kopen, maar volgens de advocaten van de zes komen veel slachtoffers er bekaaid vanaf. Ze schrijven in een bezwaarschrift dat weliswaar wordt gesproken over compensatie tot 750.000 dollar per persoon, maar dat is volgens hen onderdeel van een "wrede grap". In de praktijk krijgen de meeste vrouwen waarschijnlijk hooguit 10.000 tot 20.000 dollar, schrijven ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Oud-medewerkers Weinstein krijgen flinke schadevergoeding

De "voornaamste winnaars" zijn volgens de advocaten de 68-jarige Weinstein, zijn broer Robert en andere "extreem rijke" topfiguren van hun voormalige bedrijf The Weinstein Company. Die zouden zo worden gevrijwaard van juridische aansprakelijkheid en hoeven zelf niet mee te betalen, aldus de juristen. Ze roepen de rechtbank op de deal af te wijzen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Levensbedreigende infectie tastte Weinsteins genitaliën aan

De advocaten hebben eerder ook al geklaagd dat de schikking Weinstein niet dwingt om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden. Tientallen vrouwen hebben de voormalige filmproducent beschuldigd van seksueel wangedrag. Hij is door een rechtbank in New York al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar voor seksueel misbruik en verkrachting en wordt ook nog vervolgd in Los Angeles.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore