Entertainment

De #FreeBritney-beweging maakt zich zorgen om hun idool

12 juli 2020 12:45
Britney Spears Beeld © Getty images

De meest bekende publieke breakdown is zonder twijfel die van Britney Spears (38) in 2007. Sindsdien staat ze onder curatele van haar vader en mag ze zelfs niet tanken zonder toezicht. Trouwe fans maken zich grote zorgen om hun idool en vragen zich af wanneer ze weer controle over haar eigen leven krijgt.

"De mensen van de #FreeBritney-beweging denken allemaal dat dat tegen haar wil is"

Met de hashtag #FreeBritney roepen fans weer massaal op tot de vrijlating van Britney. Het is niet voor niets dat fans zich zorgen maken, want er is nogal wat aan voorafgegaan. En haar laatste video’s op Instagram zorgen voor nog meer onrust. Het eens zo schattige meisje met haar mierzoete single Oops...I Did It Again is niet meer. De #FreeBritney-beweging - waar kennelijk haar ex-manager Sam Lufti voor verantwoordelijk is sinds ze opgenomen werd in een kliniek om te werken aan haar mentale gezondheid - doet er nu alles aan om de rechters ervan te overtuigen dat Britney weer 'vrij' moet zijn. 

"Waarom je nu extra veel hoort van de #FreeBritney-beweging is, omdat Kanye West zaterdagavond aankondigde dat hij de nieuwe president van Amerika wil worden", vertelt Eric de Munck, entertainmentdeskundige bij RTL Boulevard. "Hij stelt zich verkiesbaar. En toen dachten veel fans: Kanye West was eerder in het nieuws vanwege mentale problemen…Als Kanye er helemaal goed uit kan komen en zich verkiesbaar kan stellen als president dan moet onze Britney ook meer vrijheden krijgen die ze nu niet heeft."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Fans maken zich grote zorgen om 'bizar gedrag' Britney Spears

"Sinds ze onder toezicht staat heeft ze alles kunnen doen wat ze daarvoor ook al deed, ze heeft muziek uitgebracht en is op tournee geweest. Alleen de mensen van de #FreeBritney-beweging denken allemaal dat dat tegen haar wil is. Er gaat een filmpje rond op TikTok waar een overzicht wordt gegeven wat Britney allemaal niet meer mag sinds ze onder toezicht staat. Het zou betekenen dat ze haar kinderen niet mag zien, niet mag trouwen, maar ook niet mag stemmen”, gaat Eric verder.

"Als je de Instagram-filmpjes bekijkt dan zie je wel dat er iets mis is met Britney Spears. Je ziet een holle blik in haar ogen", zegt Eric. "Maar ondertussen danst Britney er nog lustig op los op haar Instagram-account. Binnenkort zal de rechter zich er weer over buigen en als dat allemaal doorgaat zou het kunnen dat Britney Spears eindelijk na 12 jaar de hele controle weer over haar eigen leven zal krijgen", aldus Eric.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Britney heeft belangrijke boodschap over mentale gezondheid

'Sinds 2008 mag Britney niet meer stemmen, haar eigen geld uitgeven of rijden', schrijft de #FreeBritney-beweging op Instagram. 'Ze is bijna veertig en heeft de rechten van een minderjarige', 'Door haar behandeling wordt ze nog onstabieler en ze moet zelfs vragen of ze naar het tankstation mag' en 'Bevrijd Brit', schrijft de beweging er lustig op los. Niet alleen de fans vragen zich af wat er aan de hand is. Ook vrienden van haar zoals Modern Family-actrice Sarah Hyland. 'Ben je ok Britney?', zet ze onder een Instagram-kiekje van Britney.

Als we in haar leven duiken dan heeft ze allesbehalve een rustig leven gehad. Er werden van haar eerste album wereldwijd tientallen miljoenen stuks verkocht en de toen 17-jarige Britney wordt opeens blootgesteld aan een enorme schare fans en bekendheid. Al snel volgt het ene na het andere album en wordt ze geroemd om haar spectaculaire shows. Ze tourt met The Onyx Hotel Tour de hele wereld over en krijgt een hoofdrol in de film Crossroads in 2002. Brit heeft inmiddels zoveel succes behaald dat zij onofficieel wordt bekroond tot de Princess of Pop. 

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Waarom #FreeBritney opeens trending is

Vanaf dan beginnen de eerste barsten in haar succes te verschijnen en komt ze steeds vaker negatief in de media. Ze trouwt in 2004 met haar jeugdliefde Jason Alexander in Las Vegas, maar het huwelijk wordt na 55 uur nietig verklaard. Door een operatie aan haar knie is Spears genoodzaakt haar wereldtournee 'The Onyx Hotel Tour' af te breken en ze gaat er met danser Kevin Federline vandoor. Het verliefde koppel trouwt in september 2004 en ze raakt al snel zwanger van haar zoontjes Sean Preston (2005) en Jayden James (2006). Kort na de bevalling van Jayden vraagt ze een scheiding aan en wordt ze feestend gespot met Paris Hilton en Lindsay Lohan.

Er volgt veel kritiek op haar ouderschap. Zo wordt ze gefotografeerd terwijl ze in haar auto rondrijdt met haar zoontje op schoot. Het is voor Britney de druppel wanneer haar tante, waar ze een hechte band mee heeft, overlijdt in 2007. De bom barst en ze meldt zich bij een afkickkliniek en scheert haar hoofd kaal. ‘Ik heb werkelijk mijn dieptepunt bereikt’, schrijft ze op haar website. Ze verliest de voogdij over haar twee kinderen en komt onder curatele te staan van haar vader Jamie Spears. 

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Britney Spears meet zichzelf nieuw kapsel aan

Daarna lijkt het beter met haar te gaan. Het nummer Womanizer, zorgt voor haar comeback en ze brengt in de jaren die volgen nog enkele albums uit, gaat op tour, jureert in het programma X-Factor en heeft haar eigen show in Las Vegas, Britney: Piece of Me. In 2019 wilt ze een nieuwe show in Las Vegas beginnen, genaamd Britney: Domination, maar dan verschijnt er een bericht op haar Instagram-pagina. Britney legt haar carrière volledig stil vanwege haar ernstig zieke vader. De website van TMZ vermeldt vervolgens dat Britney Spears is opgenomen in een psychiatrische kliniek. 'Spears heeft het erg moeilijk met de gezondheidssituatie van haar vader en verblijft daarom dertig dagen in de kliniek.' 

Er gaan geruchten dat Britney tegen haar wil in is opgenomen in de kliniek, maar Brit verzekert haar fans in een video dat alles goed met haar gaat. Na wat getouwtrek tussen vader Jamie en moeder Lynne over de curatele, staat Britney Spears nog steeds onder curatele van haar vader en de vraag rijst bij haar fans of dit terecht is. Kevin Federline doet ondertussen aangifte tegen de vader van Britney en beschuldigt hem van de mishandeling van de op dat moment dertienjarige zoon van Britney, Sean Preston. Dit leidt tot een omgangsverbod voor Jamie Spears, die zijn twee kleinkinderen maar liefst drie jaar niet mag zien. Het is dus niet voor niets dat fans zich grote zorgen maken om hun idool.

In de video hieronder vertelt entertainmentdeskundige Eric de Munck waarom #FreeBritney opeens trending is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore