Ga naar de inhoud
Entertainment

NOS-gezicht Amber Brantsen deelt donkerste geheim

Beeld © ANP

Als NOS-nieuwslezer praat ze Nederland bij over de laatste ontwikkelingen in de wereld. Over haar persoonlijke leven vertelt ze normaal gesproken weinig, omdat ze neutraal wil blijven. Maar nu deelt Amber Brantsen (30) een van haar diepste, zwaarste geheimen.

"Ook ik vind het nog steeds heel confronterend"

'Zo’n 11 jaar geleden kreeg ik anorexia. Inmiddels ben ik al jaren weer kerngezond, maar niet eerder werd ik zo door het leven getest als toen', onthult ze. Amber voelt dat het nog steeds een taboe is om over je mentale gezondheid te praten. 'En toch vraag ik me dan af: waarom voelt deze persoon zich niet vrij om over zijn of haar mentale ziekte te praten? En ook: wat kan ik doen om het taboe te helpen doorbreken?'

Mede daarom is haar eigen boek Uit Beeld tot stand gekomen. 'Mijn boek is vanaf oktober te lezen. Tot die tijd probeer ik de kracht te verzamelen om mijn verhaal met volle overtuiging naar buiten te brengen. Want ook ik vind het nog steeds heel confronterend.'

Amber
Lees ook:
Amber Brantsen voelt zich kwetsbaarder op tv

Eerder vertelde Amber in gesprek met Flair meer over haar controledrang en het vele sporten. "Mijn moeder mag dit niet lezen, want zij vindt dat ik doorsla, maar ik sport vijf of zes keer week: voornamelijk crossfit, maar ook hardlopen en fitness. Veel mensen vinden dat overdreven, maar ik vind dat gewoon lekker." 

Dat ze zich tijden schuldig voelde als ze een sportsessie oversloeg, was een aanslag op haar lichaam. "Dan zei ik tegen mezelf: doorrammen, doorgaan. Maar de laatste tijd leer ik om beter naar mijn lichaam te luisteren, ook omdat ik merk dat ik op de lange termijn minder sterk word als ik alsmaar over m’n grenzen ga. Ben ik nu een keertje moe, dan denk ik dus: ik kan beter een uurtje gaan slapen. Of even schrijven op m’n blog. Dat vind ik dan alsnog jammer, maar het is wel goed voor mij om in te zien dat ik dingen wil, maar dat mijn lichaam tijd nodig heeft om te herstellen."