Ga naar de inhoud
Entertainment

Collega's keren J.K. Rowling rug toe na transgender-uitlatingen

Beeld © ANP

Vier auteurs keren het literaire agentschap van Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling de rug toe. Dat deden ze omdat The Blair Partnership, zoals het bedrijf van Rowling heet, geen publiek statement naar buiten heeft gebracht na vermeende transfobe uitspraken van Rowling.

Fox Fisher, Drew Davies en Ugla Stefanía Kristjönudóttir Jónsdóttir lieten in een gezamenlijk verklaring weten afscheid te nemen van The Blair Partnership. Een vierde auteur doet dat eveneens, maar wilde anoniem blijven.

Ex
Lees ook:
Ex J.K. Rowling heeft 'totaal geen spijt' van uitdelen klappen

Volgens Rowling werd nogal moeilijk gedaan over de benaming van 'mensen die menstrueren'. Ze vroeg zich af of er geen simpeler woord was (volgens haar het woord 'vrouwen') om dat te beschrijven. Veel gebruikers op Twitter namen aanstoot aan haar denkwijze en schreven bijvoorbeeld dat ook mensen die zich niet als vrouw identificeren kunnen menstrueren.

Harry Potter-acteurs Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watson (Hermione Granger) en Rupert Grint (Ron Weasley) distantieerden zich vrijwel direct van hun 'schepper'.

J.K.
Lees ook:
J.K. Rowling reageert op kritiek: 'Ik ben geen transfoob'

Rowling ligt al geruime tijd onder vuur rondom het onderwerp:

Harry Potter-cast en fans woest op J.K. Rowling

04:12