Ga naar de inhoud
Entertainment

Raymi Sambo legt BLM-haat vast voor YouTube-video

Beeld © ANP

Theatermaker Raymi Sambo gaat de komende tijd meerdere filmpjes online plaatsen waarin hij met makers en schrijvers theatraal commentaar geeft op de huidige situatie in de wereld. Het project is een digitaal vervolg op Je Suis, een thema-avond die Sambo de afgelopen vijf jaar jaarlijks in samenwerking met de Melkweg organiseerde om heikele onderwerpen te bespreken. Zo wijdde hij een avond aan etnisch profileren.

"Ik laat nu liever kunst spreken om mijn boodschap uit te dragen"

Raymi stelt zich geroepen te voelen om een podium te bieden aan kunstenaars die zich willen uitspreken over de actualiteit en Black Lives Matter in het bijzonder. "Wij zijn niet alleen stellig van mening zijn dat racisme aangepakt moet worden", stelt de maker. "Maar we hopen ook vooral middels deze statements de huidige generatie te inspireren om zich nog meer te laten horen."

Black
Lees meer:
Black Lives Matter-categorie toegevoegd aan Netflix aanbod

YouTube biedt momenteel een groter platform dan een theater, aldus Raymi. Theaters mogen nu slechts dertig bezoekers ontvangen vanwege de coronaregels. Het eerste filmpje is vrijdag geplaatst op het YouTube-kanaal Raymi Sambo Maakt, de naam van zijn gezelschap.

All Stars

Raymi
Lees ook:
Raymi Sambo maakt theateravond over Stonewall-rellen

De acteur is de afgelopen weken vaak gevraagd om in talkshows zijn mening te geven over Black Lives Matter en racisme. "Ik heb dat verhaal de afgelopen jaren al zo vaak gedaan, nu mag de nieuwe generatie. Ik laat nu liever kunst spreken om mijn boodschap uit te dragen."

Raymi
Lees ook:
Raymi Sambo maakt voorstelling over Zwarte Piet

De acteur werd in 2019 is bekroond met de Black Achievement-award voor zijn activisme op het gebied van inclusiviteit voor alle Nederlanders en lhbti’s in het bijzonder. Raymi heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor meer donkere acteurs in de Nederlandse filmwereld. De acteur is binnenkort te zien in de nieuwe serie All Stars & Zonen, een vervolg op de hitserie All Stars.