Entertainment

BLØF-zanger Paskal Jakobsen biedt thuiskoks helpende hand

11 juni 2020 07:09 Aangepast: 11 juni 2020 15:01

BLØF-zanger Paskal Jakobsen (46) hoopt dat thuiskoks met behulp van zijn kookboek binnenkort zelf een sterrengerecht op tafel kunnen toveren. In 'Ruige Kost', dat vanaf donderdag in de winkel ligt, deelt hij samen met goede vriend en chef-kok Edwin Vinke hun favoriete streetfoodrecepten.

"Als koks met zijn niveau een boek gaan uitbrengen, gaat de vertaalslag naar een recept voor thuiskoks vaak niet zo goed"

Inspiratie voor het boek haalden de twee uit hun gezamenlijke reizen, hun liefde voor Zeeland én voor streetfood. Zo kwamen ze samen tot recepten voor sinaasappelsardines, een pulled pork-sandwich en kip ketjap zonder ketjap. Allemaal gebaseerd op receptuur van de sterrenchef, met wie Paskal in 2018 restaurant Hard & Ziel opende in Middelburg.

Verrassende recepten, maar niet voor iedereen te begrijpen. "Als koks met zijn niveau een boek gaan uitbrengen, gaat de vertaalslag naar een recept voor thuiskoks vaak niet zo goed. Het zit vol vaktaal en dat is gewoon te moeilijk", vertelt de zanger en restauranteigenaar tegen BuzzE.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paskal Jakobsen had jubileum Concert at Sea 'anders voorgesteld'

Daarom heeft hij alle recepten nauwkeurig nagelezen en gezorgd voor verduidelijking. "Aanfruiten van uien bijvoorbeeld. Het kan geen kwaad om uit te leggen dat dat niet om bakken gaat. Dan krijg je namelijk een heel andere smaak." Met de extra uitleg kan iedereen ze met gemak maken, verzekert Paskal. "Maar Edwin zei wel: er moeten ook een paar van die gerechten in staan waar je wel je tanden in moet zetten. Daarvan staan er ook een stuk of vier in."

Paskal heeft al een favoriet recept: pik in 't potje, een soort stamppotje naar ouderwets recept. "Het komt uit een heel oud boekje dat helemaal uit elkaar valt. Edwin kent het vanuit zijn jeugd en heeft het alleen wat verfijnd. Het is echt een stukje geschiedenis. En bovendien hou ik gewoon ontzettend van die hartverwarmende winterse gerechten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

BLØF-zanger Paskal Jakobsen brengt kookboek uit

Of het uitbrengen van Ruige Kost het begin is van een tweede carrière denkt hij niet. "Ik haal heel veel plezier uit die horeca, absoluut. Maar hoe meer ik bezig was met dit kookboek, hoe meer ik erachter kwam dat Edwin dat veel beter kan. Maar je weet niet wat er op je pad komt."

Opmerkelijk genoeg kreeg Paskals restaurant Hard & Ziel een bikkelharde recensie van de culinair recensent van de Volkskrant, met een 4 als cijfer. "Ik heb besloten dat ik niet ga reageren. De ervaring leert dat dat het er allemaal niet beter op maakt. Laat de sentimenten maar hun eigen leven leiden", zo luidde Paskals reactie destijds.

Als er iemand verstand heeft van lekker eten dan is het wel Miljuschka. Binnenkort komt ze dan ook met een dagelijks kookprogramma. In deze video vertelt ze er alles over.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore