Ga naar de inhoud
Entertainment

Akwasi reageert op veelbesproken speech in verhit gesprek

Beeld © BEAU

Akwasi (32) heeft voor het eerst uitgebreid gesproken over de ophef rondom zijn uitspraken over Zwarte Piet vorige week in een speech tijdens het racismeprotest op de Dam. De rapper blijft achter zijn woorden staan, zo stelde hij in de RTL-talkshow 'Beau'. Ook benadrukte Akwasi dat zijn woorden niet letterlijk moeten worden genomen.

"Ik sta achter ieder woord. Honderd procent, sterker nog: 100.000 procent"

"Ik sta achter ieder woord. Honderd procent, sterker nog: 100.000 procent", zei Akwasi. De rapper, die in zijn speech riep dat hij Zwarte Piet in zijn gezicht zou trappen als hij hem in november tegen zou komen, sprak naar eigen zeggen uit zijn hart. "Meestal als ik spreek op een podium script ik alles. Nu niet. Ik dacht: ik maak dit al zo lang mee, issues over gelijkheid. Ik verzet mij daar al heel lang tegen. Verzet is een belangrijk thema. Als ik dit terugkijk denk ik: 'ja, dit is wat ik heb gezegd en wat ik al jarenlang zeg'."

Akwasi
Lees ook:
Akwasi reageert op aangiftes na uitspraak Zwarte Piet

Akwasi, die ook wel woordkunstenaar wordt genoemd, refereerde daar in zijn betoog ook naar. "Woordkunstenaars spelen met woorden, met zinnen, met metaforen", zo legde hij uit. "Op het moment dat ik dit zei bedoelde ik de organisatie Kick Out Zwarte Piet (...) dat is een verwijzing. Binnen de hiphop in mijn teksten staan heel veel verwijzingen naar actualiteiten of instellingen. Ik verwijs naar Kick Out Zwarte Piet."

"Ik heb het ook over gezichtsverliezen. Op het moment dat je iemand op zijn gezicht trapt is dat gezichtsverlies", aldus Akwasi. Zwarte Piet voelt voor hem "ieder jaar weer als een klap" in zijn gezicht.

Ronnie
Lees meer:
Ronnie Flex herhaalt uitspraken Akwasi en ligt ook onder vuur

De discussie aan tafel dreigde daarna even te ontsporen toen Akwasi het gevoel kreeg dat presentator Beau van Erven Dorens hem terechtwees. Ook kreeg de rapper het gevoel dat Beau naar hem schreeuwde en dat de presentator boos werd. Zanger John de Bever, die ook te gast was, riep vervolgens tegen Akwasi dat hij harder schreeuwde dan Beau. "Praat een beetje normaal man."

Volgens Akwasi is hij niet vaak boos. "Ik ben altijd kalm, goedlachs. Ik kom niet voor het eerst op televisie. Je moet wel heel ver gaan om mij zo te krijgen. Dit komt ergens vandaan. Dat zijn sleutelmomenten. De maat wordt langzaam maar zeker vol. Ik word echt niet zomaar boos. Het pijnigt me dat zoveel mensen over mij vallen omdat ik gewoon denk van: 'maar heb ik dan niet gelijk?' Er is gewoon een groot onrecht wat mij aangedaan wordt. Ik kan daar niet goed tegen en dan ga ik dat uiten."

Uitspraken
Lees ook:
Uitspraken Akwasi op de Dam worden onderzocht door OM

Een aantal mensen heeft, een week na dato, aangifte gedaan vanwege de uitspraken van Akwasi. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de rapper strafbare feiten heeft gepleegd. Akwasi kwam hierop niet terug in de uitzending.