Ga naar de inhoud
Entertainment

Daniel Radcliffe hekelt transfobe uitspraken J.K. Rowling

Beeld © ANP

Daniel Radcliffe is het niet eens met de uitspraken die J.K. Rowling dit weekend deed over transgenders. Zij gaf met een tweet aan dat ze niet wil dat de discussie over genderidentiteit het idee vervangt van een biologisch bepaalde sekse.

"Het is duidelijk dat we transgenders en mensen die non-binary zijn moeten steunen"

De auteur reageerde op een artikel waarin werd gesproken over 'mensen die menstrueren' en zei dat die ook gewoon vrouwen genoemd mochten worden. Daarop kreeg ze een hoop kritiek van mensen die aangaven dat ook transgender mannen soms nog menstrueren. J.K. Rowling antwoordde daarop: "Ik ken en hou van transgenders, maar als je het concept van een biologische seksebepaling uitwist, zorg je er ook voor dat veel mensen een deel van hun leven niet meer kunnen bespreken. Het is geen haat om de waarheid te spreken."

J.K.
Lees ook:
J.K. Rowling krijgt wind van voren na transgender-uitspraken

De uitlatingen van de schrijfster van de Harry Potter-boeken zetten kwaad bloed bij de vertolker van de jonge tovenaar uit de films. "Transgender vrouwen zijn vrouwen. Elk statement dat dat niet zo is, tast de identiteit en waardigheid van transgenders aan en gaat in tegen al het advies van zorgprofessionals die hier veel meer verstand van hebben dan Jo en ik", liet de acteur weten op de site van The Trevor Project, een organisatie die crisiszorg biedt aan leden van de LHBTQ-gemeenschap. "Het is duidelijk dat we transgenders en mensen die non-binary zijn moeten steunen, en hen niet nog meer moeten beschadigen."

J.K.
Lees ook:
J.K. Rowling komt jaren na Harry Potter met nieuw kinderboek

Daniel schrijft dat hij niet wil dat zijn woorden als ruzie zoeken met J.K. Rowling worden gezien. "Ik snap dat dit door sommige media zal worden opgepakt als een rel tussen J.K. Rowling en mij, maar daar gaat het niet om. Het staat buiten kijf dat Jo verantwoordelijk is voor wat mijn leven me allemaal heeft gebracht, maar als iemand die al jaren werkt met The Trevor Project, en als mens, vond ik dat ik iets moest zeggen."