Entertainment

Sylvana Simons doet oproep omtrent Black Lives Matter-beweging

02 juni 2020 20:14 Aangepast: 02 juni 2020 21:04

Sylvana Simons (49) roept politieke partijen op bij de komende Tweede Kamerverkiezingen meer Nederlanders van kleur op een verkiesbare plek te zetten. Die concrete oproep deed de politica dinsdag in het programma 'M', naar aanleiding van de opleving van de Black Lives Matter-beweging de afgelopen week na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd.

"Het is de afgelopen jaren al meermalen geconstateerd dat racisme en discriminatie zich overal in de samenleving voordoet"

"Het is de afgelopen jaren al meermalen geconstateerd dat racisme en discriminatie zich overal in de samenleving voordoet", stelde Sylvana. "Denk aan de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. De problemen op de woningmarkt, het onderwijs. Dat systeem kan je alleen veranderen door soms ruimte te maken, bijvoorbeeld door Nederlanders van kleur bij de verkiezingen op een verkiesbare plek op de kieslijst te zetten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doutzen Kroes oogst kritiek na aanwezigheid bij protest op Dam

De politica, die in de Amsterdamse gemeenteraad zit voor haar partij Bij1, stelt dat het heel gek is dat er tussen de 150 volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer geen enkele zwarte Nederlander zit. "Alle partijen doen het zoals ze het altijd al gedaan hebben", legt ze uit. "Het systeem is ontworpen toen er nog geen vrouwen aan tafel zaten, toen er nog geen mensen van kleur aan tafel zaten, nog geen lhbti. Die mechanismen doorbreek je soms alleen maar door plaats te maken en anderen de kans te bieden om op jouw stoel te gaan zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

BN'ers zetten massaal scherm op zwart tegen racisme

Simons en haar partij Bij1 doen volgend voorjaar ook weer mee aan de verkiezingen in de hoop een of meer zetels te behalen. Door haar uitlatingen over racisme en Zwarte Piet krijgt de oud-veejay doorlopend doodsbedreigingen en haattirades op sociale media. "Ik snap het dat jongeren zeggen: 'als ik zie hoe er met Sylvana wordt omgegaan, laat ik die beker aan mij voorbij gaan'. Maar er zijn er ook genoeg die een verantwoordelijkheid voelen, naar hun ancestors die écht geleden hebben voor onze vrijheid, maar ook naar toekomstige generaties. Alleen door iets te doen, kunnen we die grote groepen Nederlanders bereiken die zich nu niet herkennen in de politiek en zich er daarom van afkeren."

Miniatuurvoorbeeld
bekijk ook:

Gerard Joling spreekt Femke Halsema streng toe in video

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore