Entertainment

Sipke Jan Bousema hoopt op 'kleurrijke' lhbt-stemming Friesland

26 mei 2020 07:10 Aangepast: 26 mei 2020 09:18
Beeld © ANP

Sipke Jan Bousema hoopt woensdagavond eindelijk een trotse Fries te zijn. Dat schrijft de presentator dinsdag in een open brief in de 'Leeuwarder Courant' en het 'Friesch Dagblad.' Hij blikt met de brief vooruit op de stemming in de provinciale staten van Friesland over het hijsen van een regenboogvlag op het provinciehuis.

"Het gaat om de aanpak van een concreet en actueel probleem"

Friesland is de enige provincie die het internationale lhbti-symbool niet hijst op dagen die belangrijk zijn voor de gay community. Sipke Jan bekende onlangs in het programma First Dates hoezeer hem dit aangreep en hoeveel impact dit ook op andere lhbti’ers heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sipke Jan Bousema over regenboogvlag: 'Liefde heeft gewonnen'

"De motie die morgen in stemming wordt gebracht - maak Friesland een regenboogprovincie - draait om meer dan alleen het symbool van de regenboogvlag", schrijft Sipke Jan. "Het gaat om de aanpak van een concreet en actueel probleem. Het aantal gevallen van discriminatie tegen mensen uit de lhbtiq+-gemeenschap is in het noorden van Nederland de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Het zelfmoordpercentage onder lhbtiq+-jongeren is 4,5 keer zo hoog als bij heterojongeren. Dit zijn harde cijfers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sipke Jan overspoeld met reacties na emotioneel betoog First Date

Een provincie die zich duidelijk uitspreekt voor een samenleving waarin iedereen zichzelf mag zijn, en dat ook laat zien en horen naar buiten, is een belangrijke stap naar een toekomst zonder discriminatie tegen de regenbooggemeenschap, aldus Sipke Jan. De stemming wordt "voor mij en de partijen die hier al jaren aan werken een spannend moment. De politiek zal morgenavond, woensdag 27 mei, een belangrijk signaal geven. Ik hoop op een kleurrijk signaal."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore