Entertainment

Duncan toont zichzelf op album: 'Hier sta ik helemaal achter'

13 mei 2020 07:02 Aangepast: 13 mei 2020 07:50
Beeld © ANP

'Music first' is altijd al het motto geweest van Duncan Laurence (26), en dat geldt zeker ook voor zijn eerste EP: 'Worlds On Fire.' Het mini-album, met daarop drie nieuwe liedjes, ziet woensdag het levenslicht. "Dit zijn de liedjes waarvan ik denk: dit ben ik, dit voel ik, dit is Duncan Laurence", zegt hij tegen 'BuzzE'.

"Je kan maar een keer een begin van je carrière maken en dat probeer ik nu zo goed mogelijk te doen"

Fans hebben er even op moeten wachten, beaamt Duncan. Maar zoals de songfestivalwinnaar al vaak stelde: hij wil alleen het beste van het beste releasen. "Ik wil gewoon een emotionele klik met een liedje hebben", legt Duncan uit. "Je kan maar een keer een begin van je carrière maken en dat probeer ik nu zo goed mogelijk te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Duizenden songfestivalfans kijken 'halve finale' online

"Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik alle liedjes die ik schrijf uit moet brengen. Sommige artiesten kiezen daarvoor maar ik ben meer iemand die echt voor kwaliteit gaat, waarvan ik weet: dit is wat ik wil uitbrengen en hier sta ik helemaal achter." Dat proces kostte veel tijd, maar Duncan is tevreden. "We zijn zijn nu een jaartje verder en ik heb m'n eerste EP klaar, ja ik vind het wel goed", lacht hij.

De EP is deels in Los Angeles en deels in Nederland tot stand gekomen. Van de drie nieuwe liedjes heeft Duncan er twee, 'Yet' en 'Beautiful', medegeproduceerd. De zanger schreef echter veel meer dan die drie liedjes. Er ligt nu 'een hele lange lijst' op de plank, zo vertelt hij. Die vinden uiteindelijk wel hun weg naar buiten, denkt de zanger. "Een liedje hoeft niet per se via mij naar buiten. Dus ik ben niet bang dat dat werk voor niets is geweest. Ik schrijf met m’n gevoel, en dat gevoel moet ik kwijt. Dat werkt ook helend, zeker in deze tijd", verwijst hij naar de huidige coronacrisis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zó hielp Ilse DeLange Duncan Laurence naar de overwinning

Ook de nummers die Duncan vorig jaar tijdens zijn tour zong, komen voorlopig nog niet uit. "Ik ben heel erg op zoek naar een manier om daar ook een podium voor te vinden. Sowieso blijf ik met heel veel van die liedjes optreden want sommige heb ik ook echt geschreven met een visie om het live te vertellen. Die liedjes zijn er en die blijven ook", verduidelijkt Duncan. "Wie weet verschijnen ze ooit nog op een live-album. Dat lijkt me een heel vet idee."

Met een platendeal bij het Amerikaanse Capitol Records op zak durft Duncan, zoals het motto van ‘zijn’ songfestival vorig jaar luidde, groot te dromen. Een poging om het te maken in Amerika is niet ondenkbaar, zeker nu hij daar de nodige contacten heeft opgedaan. Zo dook Duncan in Los Angeles de studio in met Brett ‘Leland’ McLaughlin, die eerder werkte met grote namen als Selena Gomez en Troye Sivan. De twee zijn zelfs goede vrienden geworden.

Miniatuurvoorbeeld
Ook leuk:

Australië allereerste winnaar van bijzonder songfestival

"Het zou te gek zijn om ooit eens iets in Amerika te proberen. Daarom zijn we natuurlijk ook die samenwerking met Capitol begonnen. Ik werk met mensen die al te gekke dingen hebben gedaan. Niet alleen in Amerika maar wereldwijd", aldus Duncan. "Langzamerhand gaan we stapje voor stapje voet aan wal proberen te krijgen. Het zou te gek zijn en via welke weg dat gaat gebeuren dat gaan we zien. Ik ga in ieder geval mijn best doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ilse DeLange wilde niet opgeven met Duncan Laurence

Eerst richt Duncan de komende tijd zijn vizier op Nederland. Na het verschijnen van 'Worlds On Fire' belooft hij nog dit jaar met meer nieuwe muziek te komen. "M’n debuutalbum komt er binnenkort aan, dat zal aan het einde van het jaar zijn. Daar gaan we nu naartoe werken."

Dit jaar zou Jeangu Macrooy ons land vertegenwoordigen tijdens het songfestival, maar dat liep allemaal even anders. Wij spraken hem over zijn deelname. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore