Om 20.00 uur vanavond zijn we in heel Nederland twee minuten stil. We herdenken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere Nederlandse oorlogsslachtoffers. Veel mensen grijpen dit moment aan om extra stil te staan bij een familielid of een bijzonder verhaal. Zo ook deze bekende Nederlanders.
Roxeanne Hazes
Roxeanne is dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid. Dit jaar zou een bijzonder jaar worden, omdat Nederland morgen precies 75 jaar bevrijd is. Hoewel de festiviteiten dit jaar niet doorgaan, blijft de zangeres zich wel inzetten. In een interview met Veronica Magazine vertelt ze dat de Tweede Wereldoorlog ook in haar familie diepe wonden heeft achtergelaten. "Een groot deel van de familie van mijn oma’s kant heeft Joods bloed. Zij vertelde vroeger vaak verhalen over alle familieleden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vergast. Dat heeft veel indruk op me gemaakt. Ik denk daar niet alleen op 4 en 5 mei aan, maar ik sta er zeker even extra bij stil."
Hanneke Groenteman
Als jong meisje moest presentatrice Hanneke Groenteman gescheiden van haar ouders onderduiken. Ze werkte in 2019 mee aan de tentoonstelling Samen weer aan tafel over de hereniging tussen ouders en kinderen na de oorlog. Hierin vertelde ze dat ze haar moeder een keer heeft gevraagd hoe het was om haar als klein kind weg te moeten geven. "Toen zei ze zoiets als: 'Het was net of ik je heel lang onder water moest houden, tot je dood was.' Dat gevoel had ze. Dat ze mij meegaf naar een absoluut verschrikkelijk lot. Toen kwam ik de keer erna en zei ze: 'Wil je dat nooit meer aan me vragen?'"

Jochem Myjer
Jochem denkt vandaag aan zijn grootvader, die in de Tweede Wereldoorlog ternauwernood aan de dood ontsnapte. 'Na de capitulatie werd hij in een krijgsgevangenkamp in Stanislau gezet. Ze bedachten daar met een paar officieren een ontsnappingsplan. De dag vóór de ontsnapping kreeg mijn grootvader een sneeuwbal met een steen erin tegen zijn hoofd. Door de hersenschudding kon hij niet mee. Alle mensen die wel ontsnapten zijn verdwenen van de aardbol. Niemand weet wat hun lot is geweest.'
Catherine Keyl
Catherine heeft lange tijd verzwegen dat haar vader Joods is, zo vertelt ze in een interview met De Volkskrant. Als klein meisje werd ze 'vuile Jodin' genoemd, waarna haar moeder haar aanraadde dat het beter was er niet over te praten. De grootouders van de presentatrice werden vermoord tijdens de oorlog. "In 1942 gingen ze naar Westerbork en in januari 1945 zijn ze pas vermoord, in een concentratiekamp in Polen." Ook haar vader, een man met blond haar en blauwe ogen, zat in een concentratiekamp nadat hij was opgepakt met een vals persoonsbewijs en een tas vol verzetskranten. "Hij heeft in Sachsenhausen gezeten, niet als Jood, maar als verzetsstrijder. In oktober 1945 kwam hij terug en de hele familie was weg."
Maan
Twee jaar geleden deelde Maan het heftige verhaal van haar opa. Hij woonde in Utrecht en moest in de winter op zoek naar kolen, omdat er geen hout meer was om te stoken. De kolen waren eigenlijk bedoeld voor de Duitse trein. "Ze werden verraden en onder schot gehouden. Een man probeerde te vluchten en toen begonnen de Duitsers te schieten." Haar opa kon op dat moment ontsnappen door via het spoor te vluchten. "Gelukkig maar. Want zonder mijn opa was mijn vader er niet en zonder mijn vader was ik er niet."

Jeroen Krabbé
Jeroen Krabbé is te zien in de nieuwe docuserie Kinderen in Oorlog: 75 jaar later, die op 17 mei van start gaat bij SBS. Hierin vertelt hij over zijn tante Els die hem inspireerde acteur te worden. Zijn tante zat in het cabaret van het Kamp Westerbork waardoor haar transport naar Auschwitz een tijdlang uitgesteld kon worden. Uiteindelijk werd ze gedeporteerd naar Theresienstadt en later toch naar Auschwitz, waar zij is overleden.
Roy Donders
Roy Donders staat vandaag extra stil bij zijn overleden opa Kees. Hij smokkelde in de oorlog en dat was zeker niet zonder gevaar. Kees werd opgepakt en kwam in verschillende werkkampen te zitten. Hij wist te ontsnappen en door de Brabantse bossen te vluchten. 'Zo trots op onze opa. Wat hij allemaal heeft moeten doorstaan in die vreselijke oorlog...' schrijft Roy op Instagram.