Ga naar de inhoud
Entertainment

Harry en Meghan gaan strijd tegen Britste tabloids aan

Beeld © ANP

De veelbesproken rechtszaak tussen de Britse prins Harry (35) en Associated Newspapers, eigenaar van de tabloids 'The Mail on Sunday' en 'The Daily Mail', gaat vrijdag van start. In Londen vindt ondanks de coronacrisis de eerste hoorzitting plaats. De partijen wisselen via een videoconferentie hun standpunten uit.

De zaak draait voornamelijk om de publicatie van een handgeschreven privébrief van Harry's echtgenote Meghan aan haar vader Thomas Markle uit 2018. Volgens Harry en Meghan zijn er delen van de brief bewerkt of helemaal niet gepubliceerd en is Meghan daardoor in een kwaad daglicht gezet. Ook zou ze niet zijn ingelicht over de publicatie van de brief.

Harry
Lees ook:
Harry en Meghan verbreken alle banden met de Britse tabloids

Uit de brieffragmenten bleek dat Meghan haar beklag deed over hoe hij haar behandelt. Associated Newspapers vindt het publiceren van Meghans brief gegrond en meent dat er geen schending was van privé-eigendom. Het bedrijf voert aan dat ze als lid van de koninklijke familie geen reële verwachting had van privacy en dat ze geen afspraak had met haar vader over geheimhouding van de brief.

Meghan
Lees ook:
Meghan promoot docu over olifanten in Amerikaanse talkshow

Eerder deze week schreef The Guardian op basis van rechtbankstukken al uitgebreid over de aanloop naar het huwelijk van Harry en Meghan en hun relatie met Thomas Markle. De hertog van Sussex smeekte zijn aanstaande schoonvader om niet met de Britse tabloidpers te praten en waarschuwde hem herhaaldelijk dat het averechts zou werken als hij dat wel zou doen.

Harry
Lees meer:
Harry smeekte schoonvader vuile was niet buiten te hangen

Thomas Markle zou ondertussen bereid zijn te getuigen tegen zijn eigen dochter, zo lekte uit eerdere rechtbankstukken uit. De verdediging wil hem oproepen als hoofdgetuige, zodat hij kan zeggen dat hun relatie al bekoeld was.

Meghan
Lees ook:
Meghan Markle geeft eerste tv-interview sinds Megxit

Harry, zesde in lijn van troonopvolging, en Meghan maakten in januari bekend een deel van hun officiële taken voor het Britse koningshuis neer te leggen. De hertog en hertogin van Sussex hebben sinds dag 1 al moeite met de vele media-aandacht.

Meghan en Harry hebben er genoeg van en nemen nóg meer afstand

05:50