Ga naar de inhoud
Entertainment

Organisatie Lowlands 'baalt net zo hard' als bezoekers

De organisatie van Lowlands "baalt net zo hard" als de festivalgangers die al een kaartje hadden gekocht van de afgelasting van het evenement. Als gevolg van de verlengde coronamaatregelen kan Lowlands deze zomer niet plaatsvinden. Het festival wordt verplaatst naar 20, 21 en 22 augustus 2021.

"We balen daar net zo hard van als jullie, want iedereen had er onwijs veel zin in"

"Iedereen zag het al aankomen, maar nu is de kogel door de kerk", begint de festivalorganisatie een bericht aan kaarthouders. "We balen daar net zo hard van als jullie, want iedereen had er onwijs veel zin in: de kaarten waren in no time uitverkocht, artiesten, kunstenaars, schrijvers, theatermakers, wetenschappers, foodies en crews waren geboekt en iedereen stond te popelen om naar Biddinghuizen te komen. Maar we kunnen niet anders: we're in this together en iedereen begrijpt dat de maatregelen die door de overheid zijn getroffen nodig zijn. We kunnen nu alleen maar vooruitkijken en beloven je dat we van Lowlands 2021 een feest als nooit tevoren maken."

Teleurstelling
Lees ook:
Teleurstelling bij organisatie Pinkpop is 'onvoorstelbaar groot'

Kaarten voor Lowlands 2020 blijven geldig voor de editie volgend jaar omdat het festival is aangesloten bij de 'Bewaar je ticket, geniet later'-regeling. Tickethouders krijgen ook de optie hun kaarten om te zetten in een tegoed voor andere concerten en evenementen, maar de festivalorganisatie vraagt daarvoor wat geduld. "Op dit moment werken we samen met Ticketmaster aan de technische afhandeling van de tegoeden en refunds. We hebben hier wat tijd voor nodig en hopen hiervoor op je begrip."

Paskal
Lees meer:
Paskal Jakobsen had jubileum Concert at Sea 'anders voorgesteld'

De verlenging van de coronamaatregelen is een regelrechte ramp voor de popsector. Binnen de branche ontstaat een schadepost van zeker 1,5 miljard euro, stelt concert- en festivalorganisator MOJO in een eerste voorzichtige schatting. "Dit besluit is geen verrassing. Het voelt heel dubbel. Aan de ene kant hebben we nu duidelijkheid voor een langere periode maar het is wel heel vervelend", reageert MOJO-directeur Ruben Brouwer tegenover BuzzE. "Het is nu echt definitief en we kunnen dat rustig een ramp noemen. Dat geldt voor de hele branche: leveranciers, poppodia, artiesten noem maar op."

De eerste prioriteit is nu om met de overheid om de tafel te gaan om te praten voor extra steun. De extra financiële injectie van 300 miljoen euro voor culturele instellingen van minister Ingrid van Engelshoven is bijvoorbeeld totaal aan de popsector voorbij gegaan. "Daar krijgen wij helemaal niets van te zien", zegt Ruben Brouwer. Er moet volgens hem dus iets gebeuren. "Het liefst zien we dat er een noodfonds komt voor de sector. Wij worden het langst getroffen met de huidige maatregelen."

André
Lees ook:
André Rieu blijft optimistisch ondanks uitstellen Vrijthofconcerten

Achter de schermen denkt MOJO wel na over alternatieven maar die zijn veelal lastig te realiseren in een anderhalvemetersamenleving. "Mensen in onze sector zijn creatief en kunnen vaak snel schakelen. Maar het is maar de vraag of concerten op 1,5 meter afstand van elkaar een goed idee is." Kaartjes voor een concerten of festivals blijven waarschijnlijk allemaal geldig tot de uitgestelde editie. "De organisaties gaan daar nog zelf invulling aan geven maar in principe blijven kaartjes geldig voor volgend jaar. Als mensen dan niet willen, kunnen ze een tegoed krijgen of alsnog hun geld terug."

Bron: ANP/RTL Boulevard