Ga naar de inhoud
Entertainment

John van den Heuvel spreekt zussen van kroongetuige Nabil B.

Beeld © ANP

Vanaf vrijdag 24 april is de vierdelige docuserie 'De jacht op de mocro-maffia' te zien bij Videoland. Daarin spreekt John van den Heuvel met insiders uit onder- en bovenwereld over de opkomst en val van topgangster Ridouan Taghi en de getuigenis van voormalig bendelid Nabil B.. Deze kroongetuige moest zijn stap naar justitie bekopen met de dood van zijn broer Reduan. John spreekt exclusief met de nog altijd ondergedoken zussen van Nabil B..

John sprak hen de afgelopen maanden in het diepste geheim over Nabils criminele carrière, zijn overstap naar justitie, de dood van hun andere broer Reduan én over Ridouan Taghi, voor wie Nabil B. klussen deed, zoals kentekens checken. 

John
Lees ook:
John van den Heuvel komt met onthullende serie over mocro maffia

Angst voor liquidatie

Nabil B. leverde in 2017 aan de bende van Taghi een auto die later werd gebruikt bij de moord op Hakim Changachi. Maar Changachi was niet het beoogde doelwit en omdat Nabil de familie van Changachi kende, kreeg hij wroeging. Nabil vreesde ook nog eens dat Taghi hem iets wilde aandoen. Hij moest een moeilijke beslissing nemen. Een zus zegt daarover: "Toen heeft hij mij verteld wat er is voorgevallen en dat hij zich genoodzaakt voelde toch met de overheid in zee te gaan en omdat het een kwestie van tijd was voordat ze hem potentieel konden liquideren."

Zes dagen nadat in 2018 bekend werd dat Nabil B. met justitie in zee ging, wordt broer Reduan vermoord in Amsterdam-Noord in zijn beletteringsbedrijf. Alle familieleden moesten vanaf dat moment naar het buitenland, een situatie die tot op de dag van vandaag voortduurt. De angst voor represailles was al aanwezig bij de familieleden, maar volgens een zus werd er door de overheid niet naar hen geluisterd: "Je merkte dat ze het onderschatten. Ik gaf altijd aan van, we lopen ontzettend veel gevaar. Verraad wordt niet geduld in het criminele circuit." Sinds de moord op Reduan is de angst nog altijd enorm. Een zus zegt over Nabil: "Hij belt elke dag. Omdat 'ie bang is om ander nieuws te krijgen. (...) Hij voelt zich schuldig."

John
Lees ook:
John van den Heuvel: 'Rechterlijke macht loopt achter'

Schuilplaatsen

Behalve met de familieleden van Nabil B. spreekt John ook met journalisten en andere betrokken. John onthult onder meer hoe de politie achter de schuilplaatsen van Taghi en zijn rechterhand Saïd Razzouki kwam en laat met unieke en eigen beelden zien wat voor geheim leven de criminele kopstukken leidden in Dubai en Colombia. 'De jacht op de mocro-maffia' is vanaf 24 april elke week te zien op Videoland.

John van den Heuvel komt met bijzondere Videoland-docu

00:59