Entertainment

Ernst Daniel Smid dacht aan zelfdoding vanwege Parkinson

29 maart 2020 09:09 Aangepast: 29 maart 2020 12:24
Beeld © ANP

Zanger Ernst Daniel Smid (66) heeft serieus aan zelfmoord gedacht toen hij erachter kwam dat hij nooit meer opera kan zingen omdat hij de ziekte van Parkinson heeft. Dat bekende hij in 'Hiphop Stars' aan presentator Fernando Halman (39). In het programma worden niet-rappers uitgedaagd om een rapoptreden te verzorgen.

"Toen ik te horen kreeg dat ik dat niet meer kon dacht ik serieus: ik ga nu naar België, koop een pistool en schiet mijzelf door mijn hersens"

Het thema van de uitzending waarin Ernst Daniel dit weekend optrad, was vooroordelen. "Het is heel verleidelijk om in deze snelle tijd waarin wij leven niet meer écht te kijken naar wie mensen zijn", vertelt de 66-jarige artiest. "Hoe heb ik zelf in mijn leven gekeken naar mensen met een verbrand gezicht, naar donkere jongens, naar vrouwen? Je hebt gelijk overal een mening over, dat wordt ook van je verwacht. Dat gebeurt gewoon."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Ernst Daniël Smid kan geen opera meer zingen door Parkinson

Hij is heel bang dat hij zelf ook zo gezien wordt sinds hij heeft bekend dat hij Parkinson heeft en geen opera meer kan zingen. "Opera zingen is mijn leven geweest. Toen ik te horen kreeg dat ik dat niet meer kon dacht ik serieus: ik ga nu naar België, koop een pistool en schiet mijzelf door mijn hersens."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ernst Daniël Smid vindt liefde bij moeder Pleun Bierbooms

Uiteindelijk heeft hij besloten het toch niet te doen. "Dat doe je je kinderen niet aan. Je wilt niet dat je dochter je vindt met een in elkaar geplofte hersenpan. Zo’n egoïst ben ik niet. Maar wanhopig was ik wel, want Parkinson is een ziekte die niet meer terug te draaien is. Ik heb mijn hele leven al mijn ziel en zaligheid in het zingen gestopt."

Veel mensen geven de zanger het advies vooral terug te kijken op zijn glansrijke carrière. "Maar ik heb niet het gevoel dat ik daar iets mee opschiet, dat verandert nu verder niets aan de situatie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Ernst Daniël Smid lijdt aan ziekte van Parkinson

Denk je aan zelfmoord? Of maak je je zorgen om iemand met suïcidale gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordpreventielijn: 0900-0113

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore