Entertainment

Vrienden en familie koesteren warme herinneringen Liesbeth List

27 maart 2020 11:21 Aangepast: 27 maart 2020 13:37
Beeld © ANP

Intimi en collega's van Liesbeth List krijgen zeker de mogelijkheid de woensdag overleden zangeres te herdenken. Wanneer een bijeenkomst plaatsvindt, hangt af van het verloop van de coronacrisis. Vanwege de uitbraak van het longvirus mogen voorlopig geen grote groepen mensen samenkomen en daarom herdenken collega's haar nu op social media.

"Naast dat ze een icoon is en een vakvrouw, was ze echt iemand die rust heeft gevonden als moeder, oma en familievrouw"

Collega's uit het vak staan vandaag stil bij het onverwachte verlies. "Het verdriet is groot", constateerde  Frits Spits vrijdagochtend op NPO Radio 1. "Nederland zal haar herinneren als een karaktervolle zangeres met bijna Franse allure die in Nederland de naam diva wel waarmaakte. Er stond wel iemand, als ze stond te zingen."

Ook andere bekende Nederlanders zijn aangedaan door het nieuws. "Och de mooie, genereuze, liefdevolle en zo getalenteerde Liesbeth List is overleden", twitterde Cornald Maas. "Heb altijd grote bewondering voor haar gehad. Haar vaak zien optreden, haar geregeld geïnterviewd en voor Opium een paar jaar geleden een special over haar gemaakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zangeres Liesbeth List (78) overleden

Claudia de Breij noemt List "zo'n heldin". "Zo grijsgedraaid deze plaat", twitterde Claudia bij het nummer 'We verschillen niet'. "Later, als beginner op het podium, mocht ik dit lied met La List zelf zingen. Ze was zo gul en lief met haar lessen. Lieve diva. Ik wens haar dochter heel veel sterkte." En ook Leo Blokhuis laat een berichtje achter op Twitter.

Ellie Lust staat op Instagram stil bij het overlijden van de chansonnière. "Vijf jaar geleden mocht ik haar ontmoeten. Liesbeth List. Haar officiële voornaam was Elisabeth, haar roepnaam werd Elly. Mijn officiële voornaam is Elizabeth en op mijn geboortetegeltje staat Elly, met y inderdaad. Elly List en Elly Lust. We hebben er nog om gelachen. Rust zacht bijzondere vrouw."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ellie Lust krijgt op haar kop van Amnesty International

Ook Noortje Herlaar koestert warme herinneringen aan Liesbeth List. "Toen ik haar voor het eerst ontmoette was ze heel verwelkomend en open. Ik mocht haar alles vragen", vertelt Noortje. "Naast dat ze een icoon is en een vakvrouw, was ze echt iemand die rust heeft gevonden als moeder, oma en familievrouw. Ik vond het mooi om te horen dat ze in een hele fijne, warme kring en op een rustige manier in haar slaap is overleden."

Noortje Herlaar vertolkte Liesbeth List in de serie Ramses, die de AVROTROS in januari 2014 uitzond. De serie, met Maarten Heijmans als Ramses in de hoofdrol, gaat over de jonge jaren van Ramses Shaffy. De actrice herinnert zich Liesbeth List als iemand met veel zelfspot, maar die ook heel "serieus en waarachtig" in haar werk was. "Dat was haar echte kracht: als chansonnière haar publiek direct benaderen met emotionaliteit. Dat kon zij als de beste."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noortje Herlaar heeft balans gevonden tussen werk en privé

Liesbeth List overleed woensdag op 78-jarige leeftijd in haar slaap. "Veel mensen kennen haar als de enigszins mysterieuze dochter van een vuurtorenwachter op Vlieland, de chansonnière die zong met Brel, Aznavour en Shaffy. Voor ons was ze in de eerste plaats een bijzondere en lieve moeder, grootmoeder en schoonmoeder", aldus Liesbeths dochter Elisah in een persverklaring. "We hebben mijn moeder een afscheid kunnen geven omringd door haar dierbaren."

De nabestaanden van de actrice denken nog na over de invulling van de herdenkingsbijeenkomst. Wellicht krijgt ook het publiek de mogelijkheid de chansonnière te herdenken, licht de woordvoerder van de familie toe. De crematie vindt, als gevolg van de coronacrisis, in stilte plaats.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore