Songfestival 2020

Jeangu Macrooy moet als 23ste aan de bak in songfestivalfinale

09 maart 2020 15:28 Aangepast: 09 maart 2020 17:09
Jeangu Macrooy Beeld © ANP

Jeangu Macrooy (26) komt in de finale van het Eurovisiesongfestival als 23e van de 26 deelnemende landen in actie. Dat is maandag via een loting bepaald, tijdens een bijeenkomst van de delegatieleiders van de deelnemende landen in Rotterdam. Een plaats in de staart van de finale is doorgaans gunstig.

"Geweldig bericht!"

Songfestivalkenner en -commentator Cornald Maas is bijzonder tevreden over de startpositie van Jeangu Macrooy in de finale van het Eurovisiesongfestival. Hij noemt het een "geweldig bericht" dat de zanger een plekje in het slot heeft gekregen en als 23e in actie komt, doorgaans een gunstige postitie.

"Jeangu Macrooy loot plek 23! Formidabel, juist ook bij Grow", schrijft Cornald op Twitter. Alleen voor de startpositie van Nederland als gastland werd maandag geloot. De rest wordt pas na de tweede halve finale ingedeeld rekening houdend met de lotingen na de halve finales en of er wel een gevarieerd programma ontstaat. De organisatie moet bijvoorbeeld voorkomen dat er niet te veel ballades achter elkaar zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Songfestival nog niet in het geding wegens coronavirus'

Alle delegatieleiders ontmoeten elkaar elk jaar in maart in de gaststad waar ze worden geïnformeerd over de gang van zaken tijdens het komende songfestival. De samenkomst valt altijd samen met de officiële deadline voor het bekendmaken van alle artiesten en hun liedjes. Niet ieder land is overigens fysiek aanwezig in Rotterdam. Enkele delegatieleiders bleven thuis vanwege de uitbraak van het coronavirus en volgden de ontwikkelingen online.

Van alle 41 liedjes zijn er twee nog niet uitgekomen, die van Azerbeidzjan en Rusland. Bij de bookmakers gaat sinds maandag Bulgarije aan de leiding. Ook IJsland en Litouwen doen het goed. Nederland staat vooralsnog op de dertiende plaats.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

65e Eurovisiesongfestival heeft zijn eigen munt

De finale van het songfestival vindt op 16 mei plaats in Rotterdam Ahoy. Op 12 en 14 vinden de halve finales plaats waarin 35 landen strijden voor een plek in de finale. Nederland is samen met de 'big five' al geplaatst voor de eindstrijd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore