Entertainment

Roman Polanski gaat toch niet naar César Awards

27 februari 2020 13:08 Aangepast: 27 februari 2020 13:40

Roman Polanski zal vrijdag niet naar de César Awards gaan, meldt de regisseur aan persbureau AFP. Polanski's film 'J'accuse' is genomineerd voor twaalf prijzen bij de Franse equivalent van de Oscars, waaronder in de categorie beste film en beste regie.

Meerdere feministische organisaties tekenden protest aan tegen de nominaties voor de regisseur. Ze riepen afgelopen maand op om niet te stemmen op Polanski, die werd veroordeeld voor seks met een minderjarige. "Als verkrachting een kunstvorm is, geef Polanski dan alle Césars," was de titel van de open brief die werd gepubliceerd in de Franse krant Le Parisien.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

César-nominaties Roman Polanski roepen protest op

De 86-jarige regisseur werd in 1978 veroordeeld in de Verenigde Staten voor seks met een 13-jarig meisje. Polanski ontvluchtte het land en maakt sindsdien films vanuit Europa. Afgelopen november werd hij opnieuw beschuldigd van verkrachting, deze keer door de Franse actrice Valentine Monnier. Daarop voerden verschillende groepen actie tegen de bioscooprelease van zijn film J'accuse.

In Nederland wordt de omstreden film uitgebracht door distributeur Cinéart. Voor de release organiseert de distributeur een openbaar debat in Amsterdam over de vraag of de film vertoond moet worden.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Filmmaker Roman Polanski mogelijk uit Franse filmbond gezet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore