Entertainment

Duncan Laurence last van zuurstoftekort bij geboorte

18 februari 2020 20:48 Aangepast: 19 februari 2020 11:06
Beeld © ANP

Songfestivalwinnaar Duncan Laurence (25) heeft een bijzondere band met zijn piano. Dat bekent de zanger van ‘Arcade’ dinsdag in een post op Instagram. Op de foto die hij heeft geplaatst zit hij achter een piano en staart melancholiek naar het klavier.

“Ik heb een kleine motorische stoornis, waardoor ik mijn rechterhand niet goed kan bewegen

"Laat mij iets persoonlijks met jullie delen", steekt Duncan van wal. Hij blijkt al sinds hij zich kan herinneren te worstelen met zijn rechterhand. "Toen ik geboren werd, kreeg ik niet genoeg zuurstof. Dit veroorzaakte epileptische aanvallen tijdens mijn eerste dagen op deze wereld." Het blijvend effect van het zuurstoftekort is relatief klein. "Ik heb een kleine motorische stoornis, waardoor ik mijn rechterhand niet goed kan bewegen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duncan: 'Ilse belangrijke factor wie ik ben geworden"

Toch werd Duncan toen hij ouder werd verliefd op de piano en het pianospelen. "Dit leverde mij soms veel frustraties op, vooral als ik probeerde Chopin te spelen en andere snelle klassieke muziekstukken. Maar ik gaf nóóit op. Ik wilde zo graag een musicus worden, ondanks het feit dat de natuur mij niet direct alle juiste instrumenten had gegeven, dat ik doorzette en deed wat nodig was om de piano te leren spelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Duncan Laurence ontvangt Edison voor Arcade

Zo bedacht de zanger zijn eigen akkoord en creëerde hij een bijzondere manier om zichzelf deze akkoorden te leren spelen. "Blijf doen waar je van houdt", sluit Duncan zijn post af. "En geef nooit op."

Wat 44 jaar lang niet lukte, lukte Duncan wel: het songfestival voor Nederland winnen. Aran was erbij in Tel Aviv en zocht Duncan op om terug- en vooral ook vooruit te blikken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore