Entertainment

Zó stak die onbegrijpelijke vak-opdracht in WIDM in elkaar

18 februari 2020 14:56
Beeld © AVROTROS

Keek je afgelopen zaterdag met grote vraagtekens naar de opdracht 'Vak Werk' in 'WIDM'? Maak je geen zorgen. Rik van de Westelaken (48) legt stap voor stap uit hoe de ingewikkelde maar briljante opdracht in 'Wie is de Mol?' in elkaar zit en in welke vakken de kandidaten moesten staan.

"Elke kandidaat is een bepaald vak 500 euro waard, behalve de penningmeester"

Hilariteit alom. Geen van de kandidaten, behalve de Mol, begreep ook maar iets van de opdracht Vak Werk in de laatste aflevering. Niet dat het iets uitmaakte, want het leverde fantastische televisie op. De kandidaten renden vijftien minuten lang met een groep enthousiaste Chinese figuranten van vak naar vak in de hoop 2500 euro te verdienen. 

Maar hoe dat geldbedrag precies verdiend moest worden? Alle commotie ten spijt is dat eigenlijk heel simpel. Rik legt het uit in de Wie is de Mol?-podcast. "Elke kandidaat is een bepaald vak 500 euro waard, behalve de penningmeester. Die is waar hij ook staat, maar tien euro waard."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Praat Leonie ter Braak hier haar mond voorbij over WIDM?

Het enige wat de kandidaten moeten doen, is uitvinden wie waar hoort. Rik: "Daardoor konden ze erachter komen dat Buddy in vak één moest staan, Rob in vak twee, Miljuschka in drie, Claes in vier, Nathan in vijf en Leonie in vak zes. Als ze zo waren gaan staan, hadden ze het maximale bedrag verdiend. Dan had Nathan eruit kunnen lopen om te cashen als penningmeester en was zijn tien euro van het bedrag afgegaan."

De opdracht is zoals het spel Mastermind, licht Rik verder toe. In dit spel maakt één speler met gekleurde pinnetjes een code. Het is aan de tegenstander om erachter te komen in welke volgorde deze pinnen staan. Door steeds twee kleuren te verwisselen kom je er als tegenstander achter of je op de goede weg bent om de code te kraken. De kandidaten staan in dit geval niet voor een kleur, maar voor een geldbedrag.

Iedere keer als twee kandidaten van vak wisselen, krijgen ze van Rik te horen hoeveel geld hen dit oplevert. Krijgen ze er 500 euro bij? Dan weten ze dat ze een goede wissel maken. Gaat er geld af? Dan staan ze niet op de juiste plek. Op die manier moeten ze blijven puzzelen om tot het bedrag van 2500 euro te komen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Finale 'Wie is de Mol?' wederom te volgen in bioscoop

In gesprek met RTL Boulevard vertelt Miljuschka over haar deelname aan Wie is de Mol?. Bekijk de video hieronder. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore