Entertainment

Willeke Alberti ontvangt Edison-oeuvreprijs

10 februari 2020 21:40 Aangepast: 11 februari 2020 06:10
Beeld © ANP

Willeke Alberti (75) heeft maandag tijdens de uitreiking van de Edisons een prijs voor haar gehele oeuvre gekregen. Volgens de jury heeft de zangeres met haar liedjes een onvergelijkbare bijdrage geleverd aan de Nederlandse muziekcultuur.

“Ik ben hier zo ontzettend trots op”

De vorige week 75 geworden Willeke Alberti debuteerde eind jaren vijftig als zangeres, in eerste instantie onder de vleugels van haar vader Willy Alberti. Gedurende haar carrière scoorde ze vele hits met nummers als Norman, Spiegelbeeld, Mijn Dagboek, Morgen Ben Ik De Bruid, Telkens Weer en Waar Is De Zon.

Miniatuurvoorbeeld
lees meer:

Snelle maakt familie apetrots door winnen Edison

"De jury van de Edisons heeft grote waardering voor die grenzeloze veelzijdigheid van Willeke Alberti", zo staat in het juryrapport. "Het lukte haar daarbij altijd weer een nieuwe generaties aan te spreken, zonder haar oude fans kwijt te raken. (...) En wat ze ook deed, van haar eerste hitjes tot haar recente mega-optredens, het was altijd van een vanzelfsprekende allure en zeggingskracht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Edison is 'mooiste verjaardagscadeau' voor jarige Maan

Willeke heeft al een aantal Edisons in de kast staan. Zo won ze in 1965 haar eerste prijs voor haar debuutalbum Willeke. In 1993 werd de zangeres voor het laatst het podium opgeroepen toen ze een Edison in de categorie levenslied won voor haar album Een Beetje Mazzel. Haar oeuvreprijs komt precies zestig jaar nadat Willekes vader Willy de allereerste Edison in ontvangst nam in de toenmalige categorie vocaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Willeke Alberti kijkt niet op tegen de dood

“Mijn vader was de eerste. En ik heb er al twee, maar dit is wel de mooiste. Want dit is een oeuvreprijs", zegt Willeke, die volgens de jury met haar liedjes een onvergelijkbare bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse muziekcultuur, tegen BuzzE. "Ik ben hier zo ontzettend trots op."

Miniatuurvoorbeeld
Ook leuk:

Willeke Alberti viert verjaardag: 'Zelfs Mark Rutte heeft gebeld'

Willeke kreeg het beeldje uit handen van Dinand Woesthoff. De zangeres had geen idee dat ze in de prijzen zou vallen. Ze dacht dat ze een Edison mocht weggeven, niet dat ze zelf het podium op zou worden gevraagd. "Ik ben flink verkouden, maar ze zeiden: je moet komen, want er is een verrassing. Nou dat is dit dus. Ik wist het echt niet, maar ben zo trots."

In de afgelopen jaren ging de Edison-oeuvreprijs naar onder anderen Ilse DeLange, Extince, Anouk en Tiësto.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore