Entertainment

Tim Hofman staat stil bij overleden Mirjam uit Over Mijn Lijk

31 januari 2020 11:18 Aangepast: 01 februari 2020 11:15
Beeld © Over mijn lijk/Instagram: @Broervanroos

Het programma 'Over Mijn Lijk' is misschien wel een van de aangrijpendste programma’s die Tim Hofman (31) maakt. De kandidaten zijn allemaal ernstig ziek en weten dat ze niet lang meer te leven hebben. Tim staat op zijn Instagram stil bij de inmiddels overleden Mirjam.

"Ik had natuurlijk gedacht dat ik minstens nog een aantal weken had"

In de vierde aflevering van Over Mijn Lijk zagen we hoe Tim afscheid nam van de 30-jarige Mirjam, die baarmoederhalskanker had. In de uitzending was te zien hoe ze nietsvermoedend naar het ziekenhuis ging om mee te doen met een nieuwe experimentele behandeling. Dit bleek niet mogelijk omdat haar bloedwaardes te laag zijn. Ze moest gelijk worden opgenomen. Hierna kregen zij en haar man klap na klap te verduren. Al vrij snel werd duidelijk dat er niks meer mogelijk was. Mirjam mocht uiteindelijk naar huis, waar ze op een bed in de woonkamer aan het zuurstof lag.

Als Tim haar opzoekt vertelt ze dat ze weet dat het einde dichterbij komt. "Ik had natuurlijk gedacht dat ik minstens nog een aantal weken had, misschien maanden. Maar daar lijkt het nu niet meer op. (...) Dat voel ik."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Emotionele reacties door levenslustige jongeren in Over Mijn Lijk

Als Tim haar vraagt wat er nu komt, kan Mirjam niets anders zeggen dan 'wachten'. Ze wil graag iedereen nog een keer zien en gaat daarna een datum bepalen voor de euthanasie. Bang voor de dood is ze niet: "Ik ben er wel klaar voor. Dit is geen leven. Ik ben niet gelukkig zo en ik weet dat het erger wordt, dus laat me dan maar gaan."

Mirjam is op 9 augustus 2018 kort na haar verjaardag overleden aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. 

Op zijn Instagram deelt Tim een foto van zichzelf en Mirjam en schrijft daarbij over een liefdevolle herinnering. “Ik moet eerlijk gezegd even zoeken welke ruimte ik in moet, wil en kan nemen aangaande Over Mijn Lijk. Ik probeer mezelf best op de achtergrond te houden,” schrijft de presentator.

“Hier een foto van Mirjam – een prachtmens – waar ze in haar laatste weken, al leunend tegen de schuur, tegen me grapt over een kist uitkiezen. Zo deed ze dat, de situatie van haar maken. Mirjam, je boodschap staat met dikke viltstift genoteerd: ga doen wat je wil doen, het kan zo voorbij zijn. En dat is echt zo, want de week ervoor werden we allebei 30, de week erna namen we afscheid. Rust zacht.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tim Hofman vroeg om advies presentatie Over Mijn Lijk

Over Mijn Lijk is elke donderdag te zien om 21:25 uur op NPO1.

Wij spraken Tim voor de start van het programma, dat zie je hieronder: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore