Ga naar de inhoud
Entertainment

Maarten van der Weijden moet recordpoging staken

Beeld © ANP

Na 18 uur is de Olympisch kampioen vroegtijdig gestopt met zijn poging om het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbeteren. Maarten van der Weijden (38) begon gisteravond in zwembad De Warande in Oosterhout aan zijn queeste.

Maarten deed al twee keer eerder een aanval op het record: in 2017 en in 2018. De zwemmer, die zelf genas van leukemie, haalde met zijn zwemacties miljoenen euro's op voor onderzoek naar kanker. Ook bij deze recordpoging gaan alle donaties naar de Maarten van der Weijden Foundation voor kankeronderzoek. 

Maarten
Lees ook:
Maarten Van der Weijden op de helft: 'Zwaarste komt nu pas'

"Als het de eerste twee keer niet lukt, mag je het ook nog een derde keer proberen", zei de zwemmer eerder over zijn nieuwe poging om het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbeteren. Tijdens zijn eerste poging in 2017 kwam hij tot 99,5 kilometer. Nét niet genoeg, want het record staat op naam van de Zweed Anders Forvass, die in 1989 een afstand van 101,9 kilometer zwom.  

Bij zijn tweede poging redde Maarten het wel, met 102,8 kilometer. Maar omdat niet alles op camera en geluid was vastgelegd, is dat record ongeldig verklaard. Gisteren spraken we nog met de zwemmer. Bekijk de video hieronder:

Maarten van der Weijden probeert wereldrecord te verbreken

00:48
Maarten
Lees ook:
Maarten van der Weijden gaat voor nieuw zwemrecord