Entertainment

Fidan Ekiz zelf opgestapt bij De Nieuwe Maan na bedreigingen

23 januari 2020 17:13
Beeld © ANP

Fidan Ekiz (44) heeft in een uitgebreide column voor The Post Online een schokkende onthulling gedaan omtrent haar vertrek bij het NPO-programma De Nieuwe Maan. Ze vertelt dat ze uit eigen beweging is gestopt als presentatrice vanwege intimidatie en bedreigingen jegens haar én het programma.

“Ze hadden het op mij gemunt”

“Ze hadden het op mij gemunt”, schrijft Fidan. “Ik voldoe niet aan het gevraagde politiek correcte profiel.” De presentatrice onthult dat ze het doelwit was van intimidatie uit de islamitische gemeenschap en regressief linkse hoek. "Deze cultuurrelativisten werpen zich op als verdediger van etnische en religieuze minderheden, pleiten voor verdraagzaamheid, solidariteit, diversiteit, maar zijn bewust blind voor hun eigen intolerantie.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fidan Ekiz maakt debuut met De nieuwe maan

"Als je je niet achter hun ideologie schaart, leggen ze je het liefst het zwijgen op. Een verontrustende indicatie voor totalitair denken", vervolgt ze. Fidan geeft een bescheiden opsomming van de vele reacties die ze naar haar hoofd geslingerd gekregen. "Online en telefonisch gescheld, oproepen om ons programma te boycotten, bedreigingen aan mijn adres, intimidatie van onze gasten en de makers."

Volgens de presentatrice is het gewoon een sekte. "Een sekte die als een jager in de bosjes ligt te wachten, op de uitkijk voor een prooi, en die schiet op iedereen die uit de (hun) pas loopt. Groepsgewijs en hardnekkig gebruiken ze frames in pogingen om je geloofwaardigheid te ondermijnen. Ze proberen elk kritisch geluid te smoren." Ze vervolgt: "Als ze gasten moeten intimideren ('Je moet dat programma boycotten, het is besmet') waardoor die niet meer durven te praten, hun verhaal bijstellen (afzwakken) aan tafel of besluiten helemaal niet meer te komen, dan doen ze dat."

Ze grijpt de column ook aan om enkele geruchten over een gedwongen vertrek de kop in te drukken. "In tegenspraak tot de geruchten ben ik niet weggestuurd, vervangen, door de NTR maar zelf vertrokken na mijn laatste uitzending begin december 2019. Het was mijn eigen keuze om iets anders te gaan doen. (…) De NTR, die juist vroeg of ik wilde blijven, heeft steevast zijn vertrouwen in mij gehouden en uitgesproken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fidan Ekiz bevestigt mogelijke opvolging Eva Jinek

De Nieuwe Maan zal vanaf komende vrijdag met een nieuwe presentator verder gaan. Ajouad El Miloudi zal deze rol op zich nemen. "Ik wens hem veel succes toe bij het presenteren van dit belangrijke programma en hoop dat hij dit in alle vrijheid kan doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore