Entertainment

Isa Hoes had met kennis van nu depressie Antonie anders aangepakt

22 januari 2020 13:49 Aangepast: 22 januari 2020 13:51
Isa Hoes Beeld © ANP

Isa Hoes (52) moest in 2010 afscheid nemen van haar man Antonie Kamerling. Hij besloot na een lange depressie uit het leven te stappen. In een interview met ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2 geeft de actrice aan dat ze hem aan zijn oren naar de psychiater had moeten trekken.

"Ik had er misschien strenger in moeten zijn, maar ik heb toen gedaan wat ik kon doen"

Het is bijna tien jaar na het overlijden van Antonie. Zijn vrouw Isa zegt dat ze met de kennis van nu andere stappen zou hebben ondernomen. "Met de kennis van nu zou ik hem aan zijn oren naar de psychiater hebben getrokken. Ik heb hem wel gestuurd in een bepaalde richting, maar je bent twee volwassen mensen. En hij was ook een volwassen mens met een eigen keus. Ik had er misschien strenger in moeten zijn, maar ik heb toen gedaan wat ik kon doen", zo vertelt ze in ’t Wordt Nu Laat.

"En je doet het altijd anders als je weer meer kennis hebt of meer kennis hebt in het leven. Maar dat wil nog steeds niet zeggen dat we Antonie daarmee gered hadden. Daar kan ik geen uitspraak over doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot verdriet: Isa Hoes is haar trouwring verloren

Na het overlijden van Antonie bleef Isa positief in het leven staan. "Dat is echt wie ik ben. Iemand vergeleek mij een keer met bamboe; dat is ook niet omver te krijgen." Ze is naar eigen zeggen nog steeds een positief mens.

"Tuurlijk heb ik heel vaak wanhopig gezeten en intens verdrietig", vertelt ze. "Maar hij was zo overwhelmed met zijn eigen ongelukkig zijn. Dat was het hele ding."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Isa Hoes moet Antonie Kamerling al negen jaar missen

Podium

Isa merkte dat ze veel mensen hielp met haar boek Toen ik je zag. "Dat raakte me heel erg. De schaamte die wij hadden, de stilte.. Had dus niets te maken met onze bekendheid. Het hoort bij dit ziektebeeld. Het is niet alleen depressie. Het is manisch, het is groter dan dat."

Volgens Isa is er nog steeds heel veel onduidelijk over hersenziektes. "Ik vind het fantastisch dat daar nog veel aandacht aan besteed wordt." Ze voelt zich als bekende Nederlander bijna verplicht om een podium te bieden aan deze ziektes.

Denk je aan zelfmoord? Of maak je je zorgen om iemand met suïcidale gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordpreventielijn: 0900-0113.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore