Entertainment

NPO wil samenwerken met Netflix en Videoland

16 januari 2020 17:54 Aangepast: 16 januari 2020 19:10
Beeld © ANP

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) staat open voor samenwerking met commerciële mediapartijen als Netflix, Videoland, Disney+ en Amazon voor het maken van nieuw Nederlands kwaliteitsdrama.

"We willen een experiment beginnen"

Dat zei NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman tijdens haar nieuwjaarstoespraak. "We willen een experiment beginnen waarbij tot en met 2021 in totaal vijf producties mogelijk zijn. Partijen die zich hiervoor kunnen aanmelden zijn mediadiensten met een eigen platform."

Het is voor het eerst dat de publieke omroep samenwerking zoekt met commerciële partijen die eigen distributiemogelijkheden hebben. Shula ziet hier twee voordelen in: meer budget voor de hele Nederlandse creatieve industrie en een breder zichtbaar Nederlands product.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taylor Swift-docu eind van de maand op Netflix

Een dergelijke samenwerking vereist volgens de NPO een uiterst zorgvuldige aanpak, zoals voor de procedure voor aanmelding en alle voorwaarden rond financiering, exclusiviteit en uitzendrechten. Hierover maakt de NPO later meer bekend.

Shula riep de politiek in Den Haag wederom op de plannen rond minder Ster-reclame te heroverwegen. "Zorg ervoor dat de maatregelen niet ten koste gaan van de programma’s waar ons publiek zo van geniet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore