Entertainment

Chantal na uitslag van uitstrijkje: 'Vrouwen, laat je checken'

14 januari 2020 14:10 Aangepast: 14 januari 2020 14:22
Beeld © ANP

Chantal Janzen (40) heeft op haar persoonlijke Instagram gedeeld dat er na een uitstrijkje bij haarzelf onrustige cellen zijn gevonden. Daarom roept ze vrouwen op om 'hun va-gi-na te laten controleren op onrustige cellen.' Als afwijkende cellen lange tijd niet worden gecontroleerd, kunnen ze zich ontwikkelen tot een levensbedreigende ziekte. Denk daarbij aan baarmoederhalskanker. Chantal roept nu op tot actie.

"Check het af en toe daar beneden"

De presentatrice begint met haar eigen verhaal, waarin ze haar uitslag deelt. "Er zijn onrustige cellen gevonden, een PAP3b, en die cellen blijken weer een CIN3 te zijn", vertelde haar gynaecoloog. Waarop ze reageerde: "Ik heb volgende week première van een musical, dus dit komt effe heel slecht uit." Gelukkig was Chantal er op tijd bij, juist omdat ze zich heeft laten controleren. "Van andere vrouwen hoor ik weleens dat ze zich nooit laten controleren, omdat ze het niet prettig vinden om bij de gynaecoloog in zo’n stoel te liggen. Maar geloof me, het is belangrijk om toch te doen. Ja, ook als je halverwege de twintig bent en nee, het is niet leuk", vertelt Chantal.

Miniatuurvoorbeeld
lees meer:

Chantal ruilt spotlights weer in voor nieuwe Chantal Komt Werken

De blondine snapt heel goed dat zo'n onderzoek- waarbij een vaak koude eendenbek zomaar in de vagina geschoven wordt- alles behalve leuk is. "Maar weet je wat nog minder leuk is? Een verkeerde uitslag. En door mee te doen aan o.a een bevolkingsonderzoek en vijf minuten heel ongemakkelijk in zo’n stoel te gaan liggen, kunnen afwijkende cellen in een heel vroeg stadium worden gevonden én worden verwijderd, zodat je geen, soms levensbedreigende, ziekte krijgt", legt ze uit.

Want de presentatrice is van mening dat vrouwen verantwoordelijk zijn voor hun eigen geslachtsdeel. "Dus: check het af en toe daar beneden. Noem de poes, oftewel het beestje ook maar gewoon bij de naam. VA-GI-NA. Om in de categorie eendenbek te blijven: een prachtig instrument, die vagina. Zorg er maar goed voor", besluit Chantal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore