Schikkingsvoorstel

Advocaten slachtoffers Weinstein cashen: tien keer meer dan hun cliënten

28 december 2019 12:42
Weinstein bij de rechtbank. Beeld © AFP

Als de miljoenenschikking tussen Harvey Weinstein en zijn vermeende slachtoffers doorgaat, zijn het vooral de advocaten die binnenlopen. Zij zouden er mogelijk tien keer zoveel geld aan overhouden.

Dat meldt The Guardian op basis van bronnen. Meer dan dertig actrices en voormalige medewerkers van Weinstein kwamen vorig maand tot een schikking. Als de betrokkenen en de rechtbank instemmen, komt een eind aan de civiele zaken die lopen tegen Weinstein.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Acht zaken tegen Harvey Weinstein in Los Angeles

Er is veel kritiek op de deal. Onder meer vanwege het hoge percentage dat de advocaten van de slachtoffers opstrijken. Sommige slachtoffers zouden daarom nu overwegen om de schikking af te wijzen.

De oud-filmproducent hoeft de schikking niet uit eigen zak te betalen. Daar draaien verzekeraars voor op. Ook hoeft Weinstein niet toe te geven dat hij zich schuldig maakte aan strafbaar gedrag.

Rechtszaken in New York en LA

Met de schikking is Weinstein nog niet uit de problemen. In New York en Los Angeles lopen strafrechtelijke zaken tegen de filmproducent. De openbaar aanklager in die laatste stad onderzoekt acht zaken tegen de gevallen filmproducent.

Op 6 januari start in New York de rechtszaak tegen Weinstein. Daar wordt hij verdacht van vijf gevallen van seksueel misbruik. Verwacht wordt dat het proces zo'n twee maanden zal duren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore