Ga naar de inhoud
Entertainment

Beste Zangers-Floor Jansen sluit eigen soloplaat niet uit

Beeld © Instagram: @Floor_Jansen_Official/AVROTROS

Het was een ontzettend druk en succesvol jaar voor Floor Jansen (38). Hoewel ze al jaren de hele wereld over gaat met de Finse metalband Nightwish, leerde het Nederlandse publiek haar dit jaar echt kennen dankzij haar deelname aan het televisieprogramma Beste Zangers. Tegenover RTL Boulevard vertelt ze over haar 2019 en wat er in 2020 komen gaat.

"Ik vond het heel jammer dat mensen mijn muziek structureel links lieten liggen"

"Het was een verrassend jaar", vertelt de zangeres die in Zweden woont in een interview met RTL Boulevard. In het buitenland zou ze haast vergeten hoe populair ze nu in Nederland is. "Het blijft maar doorgaan. Het is ontzettend indrukwekkend snel gegaan." Floor kan in Nederland bijna niet normaal over straat. "De meeste mensen willen vaak toch even iets zeggen, vaak hele lieve reacties. Dat vind ik ontzettend leuk, zulke leuke reacties."

Floor
Lees ook:
Floor Jansen baalt van het imago van metal

De zangeres zette zichzelf in één keer op de kaart met haar deelname aan Beste Zangers, toch stond Floor in het begin een beetje huiverig tegenover haar deelname en sprong niet direct in het vliegtuig naar Ibiza. "Je zou zeggen dat alles hieraan uitnodigend klinkt, maar ik was eigenlijk buitengewoon sceptisch." Ze was bang dat als ze het niet goed zou doen, ze haar reputatie zou verpesten. "Dan is het de grootste antireclame uit mijn carrière. Ik heb in twintig jaar een grote fanbase opgebouwd en die houden van wat ik doe."

Ondanks dat haar fans vooral metalheads zijn, betekent dat niet dat Floor alleen maar metal hoeft te zingen. "Maar je moet wel trouw aan jezelf blijven. En zeker kwalitatief. Daarbij had ik het programma nog nooit gezien. Ik had geen idee, maar toen ben ik het gaan kijken en was ik meteen overtuigd."

Een van de voornaamste redenen om mee te doen met Beste Zangers was om het grote publiek kennis te laten maken met haar muziekgenre symfonische metal. "Ik vond het heel jammer dat mensen mijn muziek structureel links lieten liggen." Daarbij wordt dit genre volgens Floor ook in de media onderbelicht. De zangeres beschrijft dat haar band Nightwish vaak als iets hards en raars wordt gezien. "Er hingen heel veel vooroordelen aan. Hierdoor was er heel weinig kans om de diversiteit ervan te laten zien; los van of je het mooi vindt of niet. Dit gaf mij de kans om mijn muziek te pluggen."

Haar deelname aan het programma van Jan Smit heeft haar dan ook zeker geen windeieren gelegd. Ze staat in 2020 maar liefst twee keer met Nightwish in een uitverkochte Ziggo Dome en ze gaat een heuse solotour doen. "Ik had helemaal geen idee dat het zó aan zou slaan. Het heeft mijn carrière zó erg op z’n kop gezet. Je zou bijna kunnen zeggen dat ik er een tweede carrière ernaast heb gekregen, naast Nightwish." Ineens is Floor een bekende Nederlander. "Dat heeft een heel zijspoor gecreëerd. Ik heb nu echt een luxeprobleem met het combineren van de band en mijn eigen tour."

Floor
Lees ook:
Floor Jansen sluit solotour af in AFAS Live

Het komende jaar wordt onwijs druk voor de zangeres. Naast alle optredens brengt ze samen met Nightwish ook nog eens een nieuwe plaat uit. "Het album op dit niveau, dat is werk. Daar ben ik echt druk mee. We doen voordat de festivals van start gaan nog even drie continenten aan, daarnaast de zomerfestivals en heel veel erbij. Soms heel lastig." Toch zal haar band altijd bovenaan het lijstje van Floor staan. "Ook in hoe ik denk en plan, alles draait om Nightwish. Ik moet echt nog maar eens goed bedenken welke kant ik hiermee opga." De zangeres wil haar keuzes dan ook absoluut niet overhaasten. Ze moet haar drukke carrière namelijk ook nog combineren met het moederschap. "Als er nu nog iets bij komt, dan zeg ik nee dat gaat echt niet."

Hoewel Floor momenteel niet per se denkt aan een eigen soloplaat, sluit ze dit ook zeker niet uit: "Dat gaat nu gewoon echt niet, maar het kan best zo zijn dat ik vanuit iedere hotelkamer met Nightwish enorm geïnspireerd raak. Maar het kan ook zijn dat ik uitgeblust op bed lig." Ze hoopt er in de komende jaren toch de tijd voor vrij te kunnen maken. "Ik zou graag wat meer willen schrijven, maar daar moet je echt tijd voor vrijmaken. Dingen hoeven ook niet nu." Floor wil vooral voorkomen dat ze nogmaals een burn-out krijgt, zoals tien jaar geleden. "Ik ben daar heel waakzaam voor, dat zou iedereen moeten zijn. (…) Ik moet nu de tijd nemen om rustig na te denken en wat het dan uiteindelijk moet worden. Het moet vooral leuk blijven."

Floor
Lees ook:
Floor Jansen doet boekje open over druk gezinsleven