Favoriet

'Ode aan de boer' bij tien hoogst genoteerde nummers Top 2000

08 december 2019 13:15 Aangepast: 08 december 2019 13:20
Zanger Bennie Jolink van Normaal Beeld © ANP Kippa

Het is de boeren gelukt, het boerenprotest klinkt dit jaar ook door in de Top 2000. Het lied 'De boer dat is de keerl' van Normaal verovert de negende plek in de eindejaarslijst van NPO Radio 2.

Boerenorganisatie Team Agro NL vond het 'hoog tijd voor een ode aan de boer' en startte een campagne voor het Normaal-nummer uit 1982. "Ons doel is bereikt!", jubelde de organisatie op Twitter vlak nadat NPO Radio 2 de tien hoogst genoteerde nummers uit de Top 2000 had bekendgemaakt.

"De ode aan de boer is door zoveel boeren en burgers meegenomen (én gedeeld) in hun stemming in de Top 2000 dat 'De boer dat is de keerl' bij de nieuwe binnenkomers zit! Bedankt voor alle steun!

De top 10 van de 'lijst der lijsten'

1. (2) Queen Bohemian Rhapsody
2. (2) The Eagles Hotel California
3. (3) Billy Joel Piano Man
4. (-) Danny Vera Roller Coaster
5. (4) Led Zeppelin Stairway to Heaven
6. (10) Boudewijn de Groot Avond
7. (7) Pearl Jam Black
8. (9) Coldplay Fix You
9. (-) Normaal De Boer Dat Is De Keerl
10. (5) Pink Floyd Wish You Were Here

Dankzij Team Agro NL scoort Normaal zijn grootste Top 2000-hit ooit. Bennie Jolink en co stonden waren sinds de start van de lijst elk jaar van de partij, maar kwamen nooit verder dan een 82ste plek. 'Oerend hard' bereikte die positie in 2005.

'De boer dat is de keerl' is niet het enige lied waar dit jaar campagne voor werd gevoerd. Zo gaf Animal Rights een positief stemadvies voor 'Meat is Murder' van The Smiths, met als boodschap 'dat we dieren niet moeten doden'.

Eerbetoon aan Nicky Verstappen

Leerlingen van het Haagse Maris College Bohemen zetten alles op alles om 'O, o, Den Haag' terug in de Top 2000 te krijgen en Peter R. de Vries riep iedereen op om op 'Vlinder' van Rowwen Hèze te stemmen als eerbetoon aan de vermoorde Nicky Verstappen. Die oproepen waren minder succesvol dan die van de boeren, alleen zij bereikten de hoogste regionen van de Top 2000.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Danny Vera hoogste nieuwe binnenkomer ooit in Top 2000

Of de oproepen überhaupt zin hebben gehad, wordt op 20 december duidelijk. Dan maakt NPO Radio 2 de hele Top 2000 van 2019 bekend. De radiozender verklapte zaterdag al wel dat 'Vlinder' een van de nieuwe binnenkomers is. De lijst is traditiegetrouw tussen kerst en oud en nieuw te horen. Ook dit jaar is 'Bohemian Rhapsody' het laatste nummer dat wordt gedraaid. Voor de zeventiende keer kreeg het lied van Queen de meeste stemmen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore