Trio-presentatie

Jan Smit, Chantal Janzen en Edsilia Rombley gaan songfestival presenteren

04 december 2019 17:37 Aangepast: 04 december 2019 22:32
De presentatoren van het Eurovisiesongfestival 2020. Beeld © AVROTROS

Jan Smit (33), Chantal Janzen (40) en Edsilia Rombley (41) presenteren volgend jaar het Eurovisiesongfestival. De organisatie heeft hen uitgekozen omdat ze beschikken over een 'enorme dosis presentatietalent' én alle drie 'hun carrière begonnen als artiest'.

Dat zegt Sietse Bakker, uitvoerend producent van het Eurovisiesongfestival 2020. Het presentatietrio verzorgt in Rotterdam Ahoy dinsdag 12 en donderdag 14 mei de halve finales en op 16 mei de grote finale.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jan Smit te ziek om bij shoot voor songfestival te zijn

Sinds Duncan Laurence in mei van dit jaar het songfestival naar Nederland haalde, werd behalve over de gaststad veel gediscussieerd over wie het songfestival zou moeten presenteren. Menig BN'er solliciteerde openlijk in de media naar de job.

Ervaren in grote shows

De keuze is op RTL-presentatrice Chantal Janzen gevallen omdat ze 'één van de meest talentvolle presentatrices van Nederland met ruime ervaring in grote live amusementshows in binnen- en buitenland' is, zegt Bakker. "We hebben er heel bewust voor gekozen ons ook open te stellen voor talent van buiten de publieke omroep. Want hoezeer het Eurovisiesongfestival ook verbonden is aan de publieke omroep, het is onze ambitie om Europa het beste van Nederland te laten zien."

'Heel gelukkig'

Edsilia Rombley maakt het presentatietrio compleet. Sietse Bakker noemt haar 'één van de meest authentieke en eigenzinnige artiesten die ons land rijk is'. Rombley nam tweemaal deel aan het Europese muziekfestijn: in 1998 met Hemel en Aarde en in 2007 met het nummer On Top of the World. Op Twitter laat ze weten 'heel gelukkig (en méér dan opgewonden)' te zijn dat ze de presentatieklus mag doen: 

Ook met de vaste songfestivalcommentator Jan Smit is een vertrouwd gezicht gekozen. Hij wordt omschreven als 'internationaal ervaren artiest en presentator'.

Vaste commentator

De afgelopen negen jaar trad Smit aan als vaste songfestivalcommentator naast Cornald Maas. Daarbij liet hij zien dat hij 'een groot ambassadeur van het festival' is, zegt organisator Sietse Bakker. "Daarnaast maakt Jan deel uit van de selectiecommissie bij AVROTROS die jaarlijks gaat over de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival. Jan is toegankelijk, authentiek en houdt z’n hoofd koel tijdens grote liveshows – precies de kwaliteiten die we nodig hebben om de presentatie van het Eurovisiesongfestival persoonlijker te maken."

De drie presentatoren openen, vanuit Rotterdam Ahoy, voor zo’n 180 miljoen kijkers de drie liveshows, interviewen de artiesten in de greenroom en leiden de puntentelling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister komt met 12,4 miljoen over de brug voor songfestival

Chantal en Edsilia over presentatie songfestival: 'Geen twee keer nadenken'

Zonder na te denken zeiden ze meteen 'ja' op het muziekfestival met een miljoenenpubliek van over de hele wereld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore