Gisteravond uitgereikt

Twee Nederlandse documentaires winnen een Emmy Award

26 november 2019 04:51 Aangepast: 26 november 2019 05:04
De NTR-documentaire Dance or Die won in de categorie 'Arts Programming'. Beeld © AFP

Twee Nederlandse documentaires hebben gisteravond een International Emmy Award gewonnen. Dance or Die, van regisseur Roozbeh Kaboly, is in de prijzen gevallen. Ook Bellingcat – Truth in A Post-Truth World, van regisseur Hans Pool, won een International Emmy Award.

De International Emmy Awards werden gisteravond uitgereikt in New York.

De NTR-documentaire Dance or Die werd verkozen als beste in de categorie Arts Programming. De VPRO-documentaire Bellingcat - Truth In A Post-Truth World is gekozen als de beste in de categorie Documentary.

Dance or Die

Dance or Die gaat over de Syrische danser Ahmad Joudeh die door het Nationale Ballet naar Amsterdam werd gehaald. Van hem werd in 2016 een reportage gemaakt voor Nieuwsuur.

Producent Roozbeh Kaboly bleef hem daarna volgen. In de documentaire is te zien dat Joudeh zijn familie mist en wordt gekweld door oorlogsherinneringen. 

Bellingcat

In Bellingcat - Truth in a Post-Truth World volgt regisseur Hans Pool een internationaal team van burgerjournalisten dat hun kennis van sociale media, reconstructietechnieken en audioanalyses inzet om diepgravend onderzoek te doen.

Hij onderzoekt zo of er in het tijdperk van nepnieuws nog waarheid bestaat. De documentaire versloeg producties uit Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en Qatar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore