Ga naar de inhoud
Entertainment

John de Mol wint Facebook-rechtszaak over nepadvertenties

Beeld © ANP

Facebook moet maatregelen treffen om nepadvertenties tegen te gaan waarin John de Mol bitcoinproducten lijkt aan te prijzen. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de mediaondernemer had aangespannen.

“Wij hebben de uitspraak net binnen en gaan nu kijken wat de consequenties zijn"

De rechter oordeelt dat Facebook binnen vijf dagen na de uitspraak alle ongewenste advertenties verwijdert waarin De Mol voorkomt. Gebeurt dat niet, dan volgt een dwangsom van 10.000 euro per dag, met een maximum van 100.000 euro.

John
lees meer:
John de Mol is weer rijkste BN'er in Quote 500

De Talpa-oprichter stapte naar de rechter omdat hij een einde wilde maken aan valse advertenties op Facebook met zijn naam en foto. Hij is niet de enige gedupeerde. In een verklaring hebben onder anderen Jort Kelder, Eva Jinek, Humberto Tan en Marco Borsato zich achter hem geschaard.

De verliezende partij in deze zaak, Facebook, heeft gereageerd op de uitspraak. “Wij hebben de uitspraak net binnen en gaan nu kijken wat de consequenties zijn. We houden rekening met alle mogelijke juridische acties, waaronder een hoger beroep. Van belang is dat deze uitspraak ons commitment om deze advertenties te bestrijden, niet verandert. We kunnen niet genoeg benadrukken dat deze advertenties absoluut niet thuishoren op Facebook en dat we ze verwijderen als we ze vinden. We nemen dit zeer serieus en stellen daarom ook begin december ons meldformulier voor nepadvertenties beschikbaar in Nederland. Dit biedt een extra manier om feedback van gebruikers te ontvangen, die ons helpt om onze modellen voor het geautomatiseerd opsporen van nepadvertenties te trainen. Het is in ons belang om onze gebruikers te beschermen tegen oplichters. Wanneer we hen opsporen, ondernemen we actie om hun activiteiten te stoppen; daar kunnen juridische stappen bij horen", aldus een woordvoerder van Facebook.