Entertainment

Lief: moeder Alex Klaasen knipt nog steeds recensies uit

17 oktober 2019 01:16 Aangepast: 17 oktober 2019 06:54

De moeder van Alex Klaasen knipt nog steeds al zijn recensies uit en verzamelt ze in een plakboek. Dat vertelde de 43-jarige cabaretier woensdagavond in het programma Pauw. "Ik heb hele trotse ouders", aldus Alex, die voor zijn nieuwe voorstelling Showponies II lovende kritieken ontving.

“Denk ook eens aan al die jongens buiten de Randstad die naar het lef zoeken om uit de kast te komen”

Net als in de voorganger zijn ook in Showponies II homoseksualiteit en identiteit de thema's. "Ik merkte op meerdere fronten dat Showponies iets deed met mensen", vertelde de komiek. "Ik sprak naderhand veel mannen die door hun vrouw waren meegesleept en zeiden: het was wel erg gay, maar ik vond het tóch leuk. Een belediging en een compliment in één. En het is volledig in lijn met het feit dat we in Nederland eigenlijk helemaal niet zo geëmancipeerd zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Pubers durven uit de kast te komen dankzij Alex Klaasen

De 43-jarige artiest merkt dat discussies over gelijke rechten en acceptatie van homo’s zich vaak beperken tot de coming-out. "Daarna is alles goed, denken veel mensen. Maar dat is pas het begin van een lang traject waarin je doorlopend tegen vooroordelen aan blijft lopen. Dat kan een heel eenzaam proces zijn; veel mannen voelen zich jarenlang incompleet omdat ze niet goed weten wie ze zijn en welke rol ze in de wereld moeten spelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alex Klaasen neemt Johan Derksen op de hak

Mensen als Johan Derksen en René van der Gijp, die met grote regelmaat grappig bedoelde opmerkingen over lhbt'ers maken in hun goed bekeken Veronica Inside, zorgen ervoor dat de homo-emancipatie terrein heeft verloren, claimt Alex.

"Ze onderschatten zo enorm wat de impact van dat soort onhandige grappen kan zijn. Natuurlijk moeten mensen die het leuk vinden ernaar kijken en erom lachen. Maar denk ook eens aan al die jongens buiten de Randstad die naar het lef zoeken om uit de kast te komen. En dan hun vader horen lachen omdat René van der Gijp een jurk aantrekt en transgenders belachelijk maakt. Dat legt de drempel om te durven zeggen dat jij zo iemand bent weer vele malen hoger."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore