Ga naar de inhoud
Entertainment

Gerard Ekdom raakt geëmotioneerd door Beatles-liedjes

Beeld © ANP

Het is donderdag precies vijftig jaar geleden dat het beroemde Beatles-album Abbey Road verscheen. Dat wordt dan ook gevierd met een speciale heruitgave van de plaat die vrijdag uitkomt. Voor deze versie worden de nummers opnieuw gemixt en daarnaast staan er originele opnames en demo's op de plaat. Ook verschijnt er een boek met onder meer handgeschreven songteksten en foto's van bandleden Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr en George Harrison.

"Daarvan krijg ik soms nog steeds een brok in mijn keel"

Volgens Radio 10-dj en Beatles-fan Gerard Ekdom is het heel logisch dat de plaat opnieuw verschijnt. "Het is én precies vijftig jaar geleden dat het album uitkwam én een van de meest iconische platen ooit", legt Gerard uit aan BuzzE. "Niet alleen vanwege de legendarische albumhoes die werd geschoten op het beroemde zebrapad. Het is een absoluut meesterwerk en - denk ik - het laatste album waar ze trots op waren."

Fans
Lees ook:
Fans vieren 50e verjaardag van Beatles Abbey Road-zebrapad

De dj, die de plaat zelf ook in zijn collectie heeft staan, luistert er dan ook graag naar. "Op de plaat staan Something en Here Comes the Sun, de mooiste liedjes die George Harrison ooit heeft geschreven. Daarvan krijg ik soms nog steeds een brok in mijn keel."

Zelf is Gerard ook bij het zebrapad in Londen, dat op de albumhoes staat afgebeeld, en de gelijknamige muziekstudio geweest. Toch is Abbey Road niet zijn lievelingsalbum van The Beatles. "Nee, dat is toch wel echt Rubber Soul." Overigens was dat niet zijn eerste liefde. "Het begon als kind met de wat simpelere liedjes als She Loves You en Ticket To Ride en als volwassene kan ik juist de meer complexe periode waarderen."

Abbey Road is het elfde studioalbum van de Britse band en de laatste plaat die werd opgenomen voor de breuk een jaar later. Hoewel opvolger Let It Be officieel de allerlaatste studioplaat is, vonden de opnames ervan voor die van Abbey Road plaats. Vele fans en muziekcritici beschouwen dat album dan ook eigenlijk als het afscheid van The Beatles.