Entertainment

Radio 1-presentator biedt excuses aan voor antisemitische beller

25 september 2019 10:38 Aangepast: 25 september 2019 11:57
Beeld © ANP

Presentator Morad El Ouakili van het nachtprogramma Gaan! op NPO Radio 1 heeft woensdag zijn luisteraars excuses aangeboden voor het aan het woord laten van een antisemitische beller in de uitzending.

"Ik begrijp dat ik daarmee mensen heb gekwetst"

"De beller die ik alle ruimte gaf om zijn Jodenhaat uitgebreid toe te lichten, had nooit zo lang aan het woord mogen blijven. De commotie die dat moment heeft veroorzaakt is terecht en dat heeft mij aan het denken gezet. Ik had moeten ingrijpen toen ik doorhad wat voor vlees ik in de kuip had", zei Morad aan het begin van zijn inbelprogramma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Evelien de Bruijn nieuwe nieuwslezeres Radio 10

"Vanuit mijn nieuwsgierigheid doorvragen was ongepast. Omdat dit soort abjecte ideeën gewoonweg fout zijn. Vanaf het moment dat de grove woorden Jodengespuis en uitroeien vielen had ik het gesprek moeten beëindigen. Of de lijn verbreken." Morad biedt excuses aan voor het niet op tijd ingrijpen. "Ik begrijp dat ik daarmee mensen heb gekwetst en excuus is daarmee dan ook zeker op zijn plaats. Ik zal mijn best doen ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer voorkomt."

Kritiek

De presentator van 'de extra vroege ochtendshow', die sinds januari elke werkdag op Radio 1 in de zendtijd van BNNVARA te luisteren is, kreeg na het omstreden gesprek veel kritiek, omdat hij geen weerwoord gaf. "De discussies die ik nu online lees over dat ik hem aan het woord liet, omdat ik een Marokkaans-islamitische achtergrond heb, en antisemitisme daarom goedkeur, doen mij wat. Wie mij al wat langer kent, weet beter. Ik hou van al mijn luisteraars, waar je ook vandaan komt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patrick Kicken stopt misschien met radio maken

In zijn radioprogramma staan de luisteraars centraal. "De band die ik met jullie heb is mij veel waard. En in dit programma geef ik iedereen, ook bellers met sterk afwijkende meningen, altijd de ruimte om hun kant van het verhaal te doen. Daar mag dan vervolgens door een ander op gereageerd worden. Die veilige omgeving van kunnen zeggen wat je denkt en elkaar corrigeren wil ik bewaken. Maar er mogen in de discussie geen grenzen worden overschreden, zoals dat gisteren duidelijk wel is gebeurd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore