Entertainment

Alex Klaasen neemt Johan Derksen op de hak

12 september 2019 08:19 Aangepast: 12 september 2019 08:43

Cabaretier Alex Klaasen (43) ontpopte zich met zijn revuevoorstelling Showponies anderhalf jaar geleden tot een van de theaterhits van het seizoen. Nu is er een tweede deel, waarin homoseksualiteit, identiteit en de manier waarop de maatschappij daar naar kijkt nóg prominenter het thema vormen.

"Ze onderschatten zo enorm wat de impact van dat soort onhandige grappen kan zijn"

Bij de voorganger kwamen homoseksualiteit en identiteit tijdens het schrijven bovendrijven als overkoepelende thema’s; bij het vervolg ging de komiek bewuster zoeken naar sketches en liedjes over lhbt. "Ik merkte op meerdere fronten dat Showponies iets deed met mensen", vertelt hij. "Ik sprak naderhand veel mannen die door hun vrouw waren meegesleept en zeiden: het was wel erg gay, maar ik vond het tóch leuk. Een belediging en een compliment in één. En het is volledig in lijn met het feit dat we in Nederland eigenlijk helemaal niet zo geëmancipeerd zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alex Klaasen komt met vervolg op Showponies

De 43-jarige artiest merkt dat discussies over gelijke rechten en acceptatie van homo’s zich vaak beperken tot de coming-out van jonge lhbt’s. "Daarna is alles goed, denken veel mensen; dan kan je een leuk leven gaan leiden. Maar dat is pas het begin van een lang traject waarin je doorlopend tegen vooroordelen aan blijft lopen. Dat kan een heel eenzaam proces zijn; veel mannen voelen zich jarenlang incompleet omdat ze niet goed weten wie ze zijn en welke rol ze in de wereld moeten spelen. Het kan ook heel frustrerend zijn dat je je elke keer maar tegenover de samenleving moet blijven manifesteren als homoseksueel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Johan Derksen over Jandino: 'Hij moet professionele hulp zoeken'

Mensen als Johan Derksen en René van der Gijp, die met grote regelmaat grappig bedoelde opmerkingen over lhbt's lanceren in hun goed bekeken Veronica Inside, zorgen ervoor dat de homo-emancipatie terrein heeft verloren, claimt Klaasen. "Ze onderschatten zo enorm wat de impact van dat soort onhandige grappen kan zijn. Natuurlijk moeten mensen die het leuk vinden ernaar kijken en er om lachen. Maar denk ook eens aan al die jongens buiten de Randstad, die uit alle macht zoeken naar het lef om uit de kast te komen. En dan hun vader horen lachen omdat René van der Gijp een jurk aantrekt en transgenders belachelijk maakt. Dat legt de drempel om tegenover die lachende vader te durven zeggen dat jij zo iemand bent weer vele malen hoger."

De cabaretier gelooft echter in de kracht van humor, ook als tegengif voor dit soort trends. Het duo van Veronica Inside komt dan ook aan bod in Showponies II: "Er zit een Queer Eye-achtige sketch in met drie homo’s die iemand die Veronica Inside kijkt proberen om te turnen."

De voorstelling gaat 7 oktober in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam en is daarna het hele seizoen door heel Nederland te zien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore