Entertainment

Igone de Jongh neemt afscheid bij het Nationale Ballet

28 augustus 2019 16:33 Aangepast: 28 augustus 2019 16:41

Igone de Jongh (39) neemt na 24 jaar afscheid van Het Nationale Ballet. De 39-jarige eerste soliste van het gezelschap vertrekt na een carrière die ze er in 1996 begon in de laagste rang als aspirant, en waar ze in 2003 promoveerde tot de hoogste rang van eerste soliste. Ze heeft vrijwel alle hoofdrollen in het klassieke repertoire op haar naam staan en is de muze van choreograaf Hans van Manen.

"Het voelt vreemd"

"Ik vertrek in mijn 24e jaar bij Het Nationale Ballet, het mooiste gezelschap van de wereld. Het voelt vreemd, maar tegelijkertijd ook goed om te vertrekken op het hoogtepunt. Ik vind het fijn om straks als zelfstandig danseres onafhankelijk invulling te geven aan de laatste jaren van mijn carrière", laat de vriendin van acteur Thijs Römer weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jan Taminiau ontwerpt voor ballerina Igone de Jongh

Directeur Ted Brandsen van het gezelschap noemt haar "in ons land verreweg de bekendste ballerina van haar generatie". En: "Haar charisma, warme persoonlijkheid en uitstraling op het toneel hebben haar tot een absolute publiekslieveling gemaakt. Ook is ze een groot voorbeeld en inspiratiebron voor generaties jonge Nederlandse meisjes én jongens die balletdanser willen worden of zijn geworden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore