Ga naar de inhoud
MET HET OOG OP VROEGER

Cabaretier Paul Groot: 'Tijd dat alles kon is voorbij'

Groot speelde Erica Terpstra, Schumacher deed sprinter Churandy Martina na, mét donkere make-up en gouden tand.

Paul Groot is zich er als cabaretier steeds bewuster van dat bepaalde grappen bij mensen in het verkeerde keelgat kunnen schieten. Door thema's als racisme, #MeToo en fatshaming moet hij tegenwoordig meer nadenken over wat hij zegt. "De onschuld is nu weg", zegt hij in AD Magazine.

Een aantal jaar geleden speelde Groot (52) samen met Owen Schumacher in Koefnoen. Tijdens een van de sketches deed Schumacher sprinter Churandy Martina na, mét donkere make-up en gouden tand, Groot speelde Erica Terpstra.

"We spraken laatst over die scène en vroegen ons af: zou die nu nog kunnen? Grappen over Erica mogen nog wel, hoewel: fatshaming ligt op de loer. Maar donkere make-up?"

Wendy
Lees ook:
Wendy van Dijk uitgemaakt voor racist na #10YearChallenge

De tijd dat 'we alles en iedereen ongegeneerd' konden spelen, is volgens Groot voorbij. "Je mag wel alles zeggen, maar prepare voor de bak met modder die je over je heen krijgt. Die wordt steeds groter."

Toch leveren de discussies ook input op voor een nieuwe voorstelling. "Met als grote vraag en uitdaging: hoe krijg je het grappig?", zegt Groot in het AD Magazine over het aanstippen van censuur en zelfcensuur in zijn show. "Aan de andere kant: dat moet lukken. Want het is een taboe en op het moment dat je een taboe schendt, kan dat op de lachspieren werken.’’

Disney
Lees ook:
Disney heeft #MeToo-grap uit Toy Story 2 geschrapt