Entertainment

Vrouw Eberhard van der Laan open over verlies

31 juli 2019 12:02 Aangepast: 01 augustus 2019 10:52
Beeld © ANP

Femke van der Laan (40), de vrouw van voormalig burgemeester Eberhard van der Laan, doet in de nieuwste Flair een boekje open over haar verdriet. “Ik realiseerde me dat ik nooit meer dezelfde vrouw zal worden als voor de dood van Eberhard."

"Ik weet dat ik, wat ik ook doe, verdrietig zal zijn"

Hoewel ze nog altijd aan het rouwen is, vindt Femke troost bij de gedachte dat het leven niet ophoudt als iemand overlijdt. “Ik zou dit, zijn dood, het verdriet, zonder spiritueel kader een stuk moeilijker vinden. Dan is de dood wel heel rauw”, vertelt ze openhartig in het blad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jack in tranen na emotionele brief aan Eberhard van der Laan

Nadat Femke en haar gezin te horen kregen dat Eberhard niet meer beter zou worden, veranderde er volgens haar niet enorm veel. “Natuurlijk staat je leven voor een groot deel in het teken van zo’n ziekte (…) Maar daarbuiten had Eberhard de wens om zo gewoon mogelijk door te gaan met zijn leven en zijn werk. Er kwam dus niet opeens een bucketlist tevoorschijn die nog afgewerkt moest worden. Hij bleef wie hij was en hij bleef doen wat hij al deed.”

Zo bleef hij ondanks zijn slopende ziekte ook gewoon doorwerken. Uitrusten zat er niet in. “Ik kon daar niet boos om worden, ook niet met terugwerkende kracht”, legt ze uit. “Dat heeft geen zin. Hij was nu eenmaal wie hij was.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sonja Barend Award voor interview met burgemeester Eberhard van der Laan

En hoewel het niet altijd gemakkelijk is, blijft ze doorgaan. Zo gaat ze deze zomer gewoon met haar kinderen naar Italië. Naar het huis dat ze altijd huurden. “Ik weet dat ik, wat ik ook doe, verdrietig zal zijn. Want dan herinner ik me hoe Eberhard de kinderen altijd in het zwembad gooide en van zijn schouders liet springen (...) Daarnaast heb ik ook voorpret vanwege de vakantie”, vertel ze. “Die pret kan ik hebben, omdat ik weet dat de pijn bestaat en dat verdriet bestaat en dat oké is.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nummer opgedragen aan Eberhard van der Laan

Eberhard van der Laan stierf op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Lees het hele interview nu in Flair

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore