Entertainment

Boek over Willem Holleeder blijft in de winkels

24 juli 2019 14:43 Aangepast: 24 juli 2019 15:17

Het boek van journalist Hendrik Jan Korterink over Willem Holleeder en zijn zussen, De Holleeders - Familiedans om een criminele erfenis, hoeft niet uit de handel te worden genomen. Dat heeft de rechter in Zutphen in kort geding bepaald. Een ex-vriendin van Willem Holleeder en haar toenmalige echtgenoot eisten een verbod op het boek omdat er voor hen kwetsende en onware passages in zouden staan.

Volgens de rechter zijn de bedoelde passages duidelijk citaten uit verklaringen van vooral de zussen van Holleeder, Sonja en Astrid. De verklaringen waren al openbaar en voor de lezer is helder dat het uitlatingen van de Holleeders betreft. Het waarheidsgehalte ervan hoefde daarom niet te worden onderzocht door auteur en uitgever en het recht op wederhoor van de beide eisers is er in zo'n geval niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Derde boek Astrid Holleeder is bestseller

De titel van het hoofdstuk over de vrouw luidt 'Schijthoer'. Ook dat kan door de beugel, want meerdere hoofdstukken hebben een krachtterm als titel, aldus de rechter. Korterink heeft daarmee de familie Holleeder willen typeren en niet degene voor wie het scheldwoord is bedoeld.

De vermelding van persoonlijke gegevens van de vrouw in het boek is volgens de rechter niet onrechtmatig, omdat zij zelf eerder de publiciteit zocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Astrid Holleeder openhartig over haar leven

Het boek verscheen al in april.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore