Entertainment

Freek Vonk: 'Slangen zijn mijn eerste liefde'

16 juli 2019 09:48 Aangepast: 16 juli 2019 10:52
Beeld © ANP

Slangen zijn de eerste liefde van Freek Vonk. "Al van kinds af aan ben ik gek op ze, slangen zijn mijn eerste liefde. Mensen vragen vaak waarom. De eerste keer dat ik oog in oog kwam te staan met een slang staat nog in mijn geheugen gegrift. Ik was meteen verliefd!", zegt Freek op Instagram bij een foto waarop hij te zien is met een reusachtige lang.

"Er hing een wolk van mystiek om dat dier heen"

"Dat lange lijf zonder poten, die honderden zwevende ribben, oogleden die niet kunnen bewegen omdat ze vergroeid zijn, een gespleten tong, er hing een wolk van mystiek om dat dier heen", vervolgt Freek zijn liefdesbetuiging.

Freek verklaart zijn liefde voor slangen op Wereld Slangendag. Deze feestdag is geen overbodige luxe voor de vaak onbegrepen reptielen, stelt de bioloog die vanwege zijn fascinatie voor slangen biologie ging studeren aan de Universiteit Leiden.

View this post on Instagram

Het is World Snake Day vandaag! ❤️🐍Laat een hartje en een slangetje achter in de comments als je net zo gek bent op slangen als ik! Mensen zijn al sinds mensenheugenis zó gefascineerd door slangen, dat een feestdag ter ere van deze prachtige maar helaas heel vaak onbegrepen reptielen geen overbodige luxe is! En die feestdag is dus vandaag, 16 juli, en niemand weet eigenlijk waarom. Dat maakt ook niet zoveel uit, want het is een mooie dag om mijn liefde voor deze dieren te uiten! Al van kinds af aan ben ik gek op ze, slangen zijn mijn eerste liefde. Mensen vragen vaak waarom. De eerste keer dat ik oog in oog kwam te staan met een slang staat nog in mijn geheugen gegrift. Ik was meteen verliefd! Dat lange lijf zonder poten, die honderden zwevende ribben, oogleden die niet kunnen bewegen omdat ze vergroeid zijn, een gespleten tong, er hing een wolk van mystiek om dat dier heen. Omdat ik meer wilde weten over slangen en er zelf ook onderzoek naar wilde doen ben ik Biologie gaan studeren aan de Universiteit Leiden, uiteindelijk ben ik daar gepromoveerd op de biochemische samenstelling en moleculaire evolutie van moleculen in het slangengif. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat het gif-systeem van slangen een van 's werelds meest geavanceerde natuurlijke bio-wapens is. En nog steeds doe ik er onderzoek naar, alhoewel mijn onderzoek meer is verschoven richting de ontwikkeling van nieuw en beter antigif. Slangen zijn er echter niet op uit om mensen te bijten, ze hebben het gif nodig om hun prooien te vangen en willen geen gif verspillen. In al die jaren dat ik met slangen werk heb ik alleen maar meer bewondering voor ze gekregen, slangen verdienen onze waardering en respect! 🐍❤️

A post shared by Prof. Dr. Freek Vonk (@freekvonk) on

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Freek Vonk met nieuwe show naar AFAS Live

Freek benadrukt dat slangen er niet op uit zijn om mensen te bijten. "Ze hebben het gif nodig om hun prooien te vangen en willen geen gif verspillen. In al die jaren dat ik met slangen werk heb ik alleen maar meer bewondering voor ze gekregen, slangen verdienen onze waardering en respect!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore