Entertainment

Kinderen willen gezondere levensstijl door SpangaS

12 juli 2019 08:51 Aangepast: 12 juli 2019 14:26
Beeld © ANP

Bewuste boodschappen in televisieseries hebben effect op het gedrag van kinderen die naar die series kijken. Dat blijkt uit onderzoek van cardioloog Leonard Hofstra van Amsterdam UMC waarover hij vrijdag bericht in een artikel in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

"Samenwerking met de dramaserie-industrie is een kosteneffectieve manier om mensen een duwtje in de rug te geven naar een betere leefstijl"

In de populaire KRO-NCRV serie SpangaS werd bewust een jongen gestopt die van een ongezonde naar een gezonde leefstijl overstapte. Dit heeft de jonge kijkers gemotiveerd om gezondere keuzes te maken, blijkt uit het onderzoek van Leonard. "Samenwerking met de dramaserie-industrie is een kosteneffectieve manier om mensen een duwtje in de rug te geven naar een betere leefstijl", stelt de cardioloog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-acteurs Spangas komen samen voor reünie

Producent NL Film had veel baat bij de kennis van Leonard, die zijn kennis deelde voor de verhaallijn van Otis in SpangaS. Otis is een jongen in de serie met overgewicht die ongezond leeft en beginnend diabetes type 2 heeft. Na een hartaanval van zijn vader gaat Otis gezonder leven en meer bewegen. Met socialmedia-experts van zorgverzekeraar ONVZ monitorde Leonard in een onafhankelijk onderzoek het gedrag van kijkers op social media. Ze keken naar het socialemediagedrag, met focus op termen als gewicht, fruit, groente, diabetes en beweging.

Deze termen werden op social media meer gebruikt toen de verhaallijn van ongezond naar gezond veranderde. In de controleperiode was zo’n toename niet te zien, aldus het artikel in The Lancet. Hofstra is gespecialiseerd in de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten door gedragsbeïnvloeding en wetenschappelijke onderbouwing.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

SpangaS is de kweekvijver voor aanstormend GTST-talent

De serie SpangaS loopt sinds 2007; KRO-NCRV heeft inmiddels meer dan 2000 afleveringen over de besognes van de leerlingen op het fictieve Spangalis College uitgezonden. Ook verschenen er boeken, games en een speelfilm.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore