Ga naar de inhoud
Entertainment

Edwin Jonker pleit voor meer diversiteit op tv

Edwin Jonker vindt het jammer dat de Nederlandse samenleving op televisie soms nog steeds niet juist wordt weergegeven. De acteur zegt in de Volkskrant dat het, ondanks dat het wel aan het veranderen is, nog steeds voorkomt dat een serie kan bestaan uit een voornamelijk witte cast.

"De boeven zijn dan wél donker. Dat vind ik niet kunnen"

Zo ook in de politieserie Flikken Rotterdam. "De cast van de tv-serie Flikken Rotterdam: die serie speelt in het Rotterdam van nu, de meest gemengde stad van Nederland. Het is niet Dokter Deen op Vlieland of Baantjer in het Amsterdam van vroeger. En dan hebben ze in Rotterdam een cast van alleen maar blanke politieagenten, op één na. De boeven zijn dan wél donker. Dat vind ik niet kunnen."

Edwin
Lees ook:
Edwin Jonker geeft eigen draai aan Jezus

Wel ziet Edwin, die eerder dit jaar te zien was als Jezus in The Passion, de laatste jaren een verandering. Zo speelt hij later dit jaar in de musical Annie een rol die in de originele productie door een blanke man werd vertolkt. "Ik speel Oliver Warbucks, de kale blanke miljonair die Annie adopteert. De producenten zeiden: 'we willen geen statement maken, bij de audities was je gewoon de beste.' Toch denk ik dat ze dit tien jaar geleden niet hadden gedaan."

'Beest'
Lees ook:
'Beest' Edwin Jonker zoekt naar zichzelf

Zelf heeft de 40-jarige acteur, die een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader heeft, nooit racisme gevoeld. "Ik weet dat het bestaat. Mijn vader heeft het meegemaakt. Toen hij net met mijn moeder was, moest hij de tram uit vluchten. Hij werd uitgescholden. Zo van: wat doe jij met onze vrouwen? Ik denk erover na, het spookt door mijn hoofd. Mijn vraag is: waarom overkomt het mij nooit? Daar ben ik nog niet uit."