Entertainment

Michael P. over vriend Anne Faber: 'Het raakt mij ook'

28 mei 2019 13:26 Aangepast: 28 mei 2019 14:31
Anne Faber Beeld © ANP

De vriend van Anne Faber vindt het niet te vergeven dat Michael P. in hoger beroep is gegaan tegen zijn veroordeling voor het verkrachten en doden van zijn vriendin.

"Het is verschrikkelijk voor die jongen hoe hij nu door het leven moet. Het raakt mij ook"

In een verklaring die zijn advocaat Sebas Diekstra vandaag voorlas, vertelt hij dat dit 'haast ondragelijk' is. "Het blokkeert de mogelijkheid om op een normale manier te kunnen rouwen", volgens Diekstra.

Michael P. ging in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank, die hem vorig jaar 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging heeft opgelegd.

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

'Michael P. weet niets van verdwenen sieraden Anne Faber'

Diekstra las de spreekrechtverklaring van de vriend van Anne Faber voor tijdens het hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem. Bij de rechtbank, vorig jaar, deed hij dat nog niet. Omdat hij het niet kon opbrengen zelf het woord te voeren, liet hij zijn advocaat dit doen.

"Vanuit oogpunt van zijn welzijn is het niet verantwoord zelf aanwezig te zijn. De immense media-aandacht heeft volgens hem proporties aangenomen die hij zich nooit had kunnen voorstellen. Dit heeft hem extra veel leed veroorzaakt. Hij wil buiten de publiciteit blijven, zodat hij kan proberen een toekomst zonder Anne vorm te geven in zoveel mogelijk rust."

De zaak heeft een 'immense impact' gehad op het leven van Fabers vriend, ook omdat hij een tijd als verdachte is gezien. "Het extreme gemis van Anne als mens en partner wordt op allerlei manieren nog steeds dagelijks ervaren door cliënt. Zijn naam zou tijdens de zoektochten zelfs genoemd zijn als mogelijke dader", aldus Diekstra in de verklaring.

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Moeder Anne Faber weggelopen bij debat

Fabers vriend vindt het 'verbijsterend' dat P. zich beklaagt over de manier waarop de politie hem heeft behandeld, omdat P. iemand is die in staat is gebleken 'op onvoorstelbaar gruwelijke wijze in te grijpen in het leven van zijn lieve talentvolle Anne, iemand die meent te mogen beschikken over haar lichamelijke integriteit, toekomst en leven, iemand die meent te mogen beslissen over leven en dood'.

Het extreme gemis van Anne als partner wordt nog steeds ervaren door haar vriend. Alle gebeurtenissen hebben een diep traumatische wending teweeg gebracht. Hij vraagt het hof de samenleving zo lang mogelijk te beschermen tegen P.

"Het is verschrikkelijk voor die jongen hoe hij nu door het leven moet. Het raakt mij ook", reageert P.

Misdaadverslaggever Jermaine Ellenkamp is vandaag bij de zitting. Hij twittert uitgebreid over de zaak. Volg het hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore