Sport

Moeder Van Vleuten: 'We klapten voor Anna, maar wisten niet of Annemiek nog leefde'

08 augustus 2016 11:09 Aangepast: 08 november 2017 13:46
Annemiek van Vleuten tijdens de koers, vlak voor haar val. Beeld © AFP

De hele huiskamer van Ria van Vleuten zat vol met familie. De televisie stond aan. Ria vierde haar verjaardag én haar dochter reed de olympische wegwedstrijd. Kijken dus. "Iemand zei nog: het zou wel een leuk verjaardagscadeau zijn als Annemiek goud zou winnen."

Annemiek had voor de race nog even met haar moeder gebeld. 'Ik voel me zo goed, ik ben nog nooit zo sterk geweest. Dit zou 'm best wel eens kunnen gaan worden', had Annemiek tegen haar moeder gezegd.

'Ze lag er zo raar bij'

Vol verwachting zat Ria met haar familie en vrienden op de bank. Annemiek reed goed, heel goed. Ze was op weg naar olympisch goud. En toen, in een afdaling, die val. "Ik dacht dat ze dood was", zegt Ria van Vleuten tegen RTL Nieuws. "Ze lag er zo raar bij. En we hoorden maar niet hoe het met haar ging."

Het waren lange minuten voor de familie van Van Vleuten. Want lange tijd werd niets gezegd over de situatie van Annemiek.

Iedereen was doodstil

"We hebben hier nog wel geklapt voor Anna. We dachten, het is ieder geval een Nederlander die wint. Maar op dat moment wisten we nog niet hoe het met Annemiek ging en of ze nog wel leefde. Er heerste echt een grafstemming hier", vertelt Ria van Vleuten geëmotioneerd. "Iedereen was doodstil. Pas nadat Anna over de finish was, hoorden we op de televisie de commentator vertellen hoe het met Annemiek was."

Inmiddels is duidelijk dat de wielrenster een zware hersenschudding en drie fracturen in de wervelkolom heeft opgelopen bij de val. "Maar nog steeds blijf ik dat beeld van de val voor me zien. Het zal heel lang duren voordat dat weg is", zegt Annemieks moeder.

Thumbnail

Telefoontje vanaf de ic

Ze wilde na het zien van de val het liefst direct op het vliegtuig stappen, vertelt Ria van Vleuten. "Maar ik wist dat dat niet zou gaan. Ik heb gewacht tot ik een telefoontje kreeg van de teamarts. Toen werd mij verteld dat Annemiek in de ambulance zat en bij kennis was. Maar op dat moment wisten we nog niet of ze misschien wel een dwarslaesie had opgelopen. Gelukkig heeft Annemiek mij ook nog eventjes gebeld vanaf de intensive care. Dat was heel fijn."

Ria van Vleuten heeft bewondering voor haar dochter. "Vorig jaar, ook op mijn verjaardag, belde ze ineens op vanuit het ziekenhuis." Ze werd tijdens een training aangereden door een auto en liep drie gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een klaplong op. "Ze is zo ontzettend veerkrachtig, ook toen kwam ze weer bovenop. Annemiek heeft een heleboel engeltjes op haar schouder, maar het zegt ook veel over haar karakter."

'Keer op keer krabbelt Annemiek weer op'

"Ze heeft al zoveel ellende meegemaakt in haar leven. Ik heb ontzettend veel bewondering voor haar. Ze heeft zoveel wilskracht. Keer op keer krabbelt ze weer op. Zo is Annemiek, ten voeten uit." De vader van Annemiek overleed zeven jaar geleden. "Bij elke wielerwedstrijd missen we hem. Dan voelen we het extra."

Ria van Vleuten is blij met alle steun die haar dochter krijgt. "Het doet me goed om te zien hoeveel mensen gereageerd hebben en met haar meeleven."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`